Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Trabzon Üniversitesi (TRÜ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü/Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Trabzon Gençlik Kurulu’nun yürüttüğü “Filistin Hafızasında Genç İzler Projesi”, Trabzon’daki Tarihi Kızlar Manastırı’nda gerçekleştirilen kapanış töreniyle sona erdi. Törene; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, TRÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Canan Sarı, KADEM Trabzon Temsilcisi Elif Yükünç, Genç KADEM Sorumlusu ve Proje Yürütücüsü Melike Nur Seyyar katıldı.
“Proje, Mazluma Ses Olmuştur”
Törende bir konuşma gerçekleştiren KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, çok kıymetli bir projeye imza atıldığını ifade ederek “Filistin meselesi, siyasi tartışmaların ötesinde bir insanlık meselesidir. Bu proje ise o meseleye gençliğin bakış açısının ve sanatın diliyle ifade etme arzusunun güçlü bir örneğini temsil etmektedir. ‘Sanatla Direniş’ sloganı, burada atılan her adımın ve ortaya çıkan her eserin özünü, en yalın ve etkili biçimde anlatmaktadır. Gençlerimizin sanatı, bir direniş dili olarak kullanmaları, adalet ve merhamet çağrısını evrensel bir platforma taşımaktadır. Kalemle, fırçayla, notayla, sözle ve yürekle ortaya konan bu eserler, mazlumun sesi ve insanlığın ortak vicdanıdır.” dedi.
“İnsanlık, Sınavdan Geçemedi”
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı konuşmasında, zulme karşı sessiz kalınmaması gerektiği çağrısında bulunarak “7 Ekim 2023’ten bu yana tüm dünyanın gözleri önünde işlenen insanlık suçuna sessiz kalan küresel aktörlerin, bugün İsrail’in güvenliğini önceleyerek İran’a karşı askeri müdahalede bulunması, “Küresel Adalet” kavramının, büyük ölçüde bir illüzyondan ibaret olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Masum sivillerin, özellikle çocukların yaşam hakkını korumakta aciz kalan sözde demokratik yapılar, ne yazık ki hak, hukuk ve insanlık adına büyük bir sınavdan geçememiştir.” ifadelerini kullandı.
Jüri Değerlendirmesi Yapıldı
Proje sonunda ortaya çıkan 10 dijital sembol/desen arasında yapılan jüri değerlendirmesi sonucunda; Sueda Bostan’ın “İnancın Sarmalı” adlı tasarımı, Birincilik Ödülü’ne; Doğukan Akgün’ün “Kapısı Kapanmayan Toprak” adlı tasarımı, İkincilik Ödülü’ne ve Saadet Su İstif’in “Anahtarın Gölgesi” adlı tasarımı ise Üçüncülük Ödülü’ne layık görüldü.
Trabzon’dan, Filistin’in kültürel mirasına bir sembol kazandırmayı, Filistin’de yaşanan zulme karşı farkındalık oluşturmayı ve Filistin halkının özgürlük mücadelesine destek sunmayı hedefleyen projenin kapanış töreni; projeye katılan gençlere, akademisyenlere ve sanatçılara, sertifikalarının takdimi, dijital desenlerin sergilenmesi ve çocuk defilesinin ardından sona erdi.