ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Ordulu 88 yaşındaki Salih Elibol, 25 yıldır baston üretimi yapıyor.

Ordu'nun Altınordu ilçesinde eşi Havva Elibol (80) ile yaşayan Salih Elibol, küçük yaşta ayağının kırılmasıyla oluşan engeli nedeniyle akülü araç kullanarak günlük yaşamını sürdürüyor.

Demir ustası olan ve 35 sene önce iş yerini kapatan Salih Elibol, arkadaşının kendisi için yaptığı bastona hayran kaldığını ve kendisinin de baston yapmaya başladığını anlattı. Evinin oturma odasını atölyeye çeviren 6 çocuk babası Elibol, biten bastonları da odasında sergiliyor. Elma, töngel ve yemişken gibi meyve ağaçlarını işleyerek baston yapan Elibol, maddi durumu iyi olmayan kişilere baston hediye ediyor.

Salih Elibol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamının geri kalanını baston yaparak geçireceğini söyledi.

İlkokul yıllarında ayağının kırıldığını anlatan Elibol, "Ayağım sakatlandı ve sonrasında okuyamadım. Sadece ilkokulu bitirebildim. Daha sonra bir usta yanında demircilik mesleğini öğrendim. 5 sene burada çalıştım. Demircilik üzerine kendi dükkanımı açmaya karar verdim. 25 sene boyunca da kendi işimi yaptım. Ayağımdan iyice zorlanmaya başladım. Bu nedenle 1978 yılında demirciliği bıraktım. Ardından sakat işçi çalıştıran bir yerde çalışmaya başladım. Emekli olunca da iş hayatım sona erdi." dedi.

Elibol, emekli olduktan sonra kendisine uğraş arayışı içerisine girdiğini belirterek, "Arkadaşım benim için bir baston yapmıştı, o çok hoşuma gitti. Herhangi bir ustadan destek almadım. 1991'de baston yapmaya başladım. Çok kişiye baston hediye ettim. Ekonomik durumu iyi olanlar parasıyla aldı. Garibanlardan kesinlikle para almıyorum." diye konuştu.

Eşinin de kendisine yardımcı olduğunu dile getiren Elibol, yaşlanmalarına rağmen birbirlerine olan yardımları sayesinde güzel vakit geçirdiklerini anlattı.

- "Gariban varsa bana gelsin"

Üç çeşit ağaçtan baston yaptığını ifade eden Elibol, "Bir bastonu üç günde bitiriyorum. Ham maddesini bulmak kolay değil. Arkadaşım sağ olsun, dağlardan bana elma, töngel ve yemişken ağacından ya da kalın dalından getiriyor. Ben de yaptığım birkaç tanesini ona veriyorum." şeklinde konuştu.

Salih Elibol, hediyeleşmeyi sevdiğini ve bu yüzden özellikle maddi durumu iyi olmayan kişilere baston verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bir anlamda da bunu yaparken vakit geçiriyorum. Ayrıca baston yaparken birinin bana para verip vermeyeceğini düşünmüyorum. Yaparken de dikkat ederek işliyorum ve güzel bir hale getiriyorum. Benim için arkadaşım memnun olsun yeter. Ben yürüyemiyorum ama başka sakatlar ve yaşlılar var. Bastonu verdiğim kişiye, 'Ben kullanamıyorum, yürüyemiyorum. Sen kullan, bana dua edersin' diyorum. Gariban varsa bana gelsin. Para için yapmıyorum, vakit geçirmek için uğraşıyorum. Gariban ve sakatsa tabii ki kullanacak. Böyle kişilere de hediye ediyorum. Hediye ettiğim baston sayısı çok fazla. Eğer durumu iyiyse 'el emeğin' diyerek para veren olduğunda alıyorum."