BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'ta 3 bin yıllık geçmişiyle yörenin önemli tarihi yapılarından biri olan ve tesadüfen bulunan Aydıntepe Yeraltı Şehri ziyaretçilerini bekliyor.

Aydıntepe Kaymakamı Yeliz Yıldızhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altı şehrinin gerek duvar figürleri gerekse üzerindeki mezarlardan dolayı geç Roma, erken Bizans dönemine işaret ettiğini söyledi.

İlçe merkezinde evlerin hemen altında bulunan 3 bin yıllık tarihi şehrin, bir inşaat kazısıyla gün yüzüne çıktığını belirten Yıldızhan, "Burası aslında 3 bin yıllık tarihe sahip olmasına rağmen ilk keşfedilmesi tesadüf üzerine olmuş. 1988 yılında bir inşaat kazı çalışması esnasında oluşan çöküntülerde ulaşılmış" dedi.

Yıldızhan, yer altı şehrinin fark edilmesinin ardından kazı çalışmalarına başlandığını anlatarak, "İlk olarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca kabulü gerçekleştirilip belirli bir çalışma yapılmış. Daha sonra Aydıntepe Belediyesi'nin katkılarıyla alan genişletilmiş ve şehir bin 200 metre civarında gezilebilir bir alana ulaşmış durumda. Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin en önemli özelliğinden birisi hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan, volkanik kayaların oyulmasıyla oluşturulmuş olması. Karşılıklı odalardan ve galerilerden oluşmakta" diye konuştu.

Yapıldığı dönemlerde Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin daha çok sığınma amaçlı kullanılmış olabileceğine işaret eden Yıldızhan, şunları söyledi:

"Çünkü giriş çıkışlarına kapıyı kapatma için yapılan düzenekler olsun, gerek içerisinde bulunan havalandırma pencerelerinin şekilleri olsun, odaların konumları olsun daha çok sığınma amaçlı kullanıldığını göstermekte. Şu tarz yorumlarda var uzmanlar tarafından. Buranın çok soğuk kışı olduğundan dolayı vatandaşların burada kışın o soğuk etkilerinden arınmak üzere burayı da yerleşim yeri olanağı olarak kullandığını söylemekte. Tabii bunların netleşebilmesi için çok daha kapsamlı çalışması gerekiyor." 

 

- "Tanıtımı iyi yapılmalı"

Yıldızhan, Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin yörenin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu ancak yeterli ilgiyi görmediğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerek idareciler olarak biz gerekse sivil toplum kuruluşlarının buranın tanıtımını iyi yapması gerekiyor, reklamını iyi yapması gerekiyor. Karadeniz Bölgesi'ndeyiz, Yeşil Yol kapsamındayız. O kapsamda buranın duyurusunun çok iyi yapılması gerekiyor. Tur operatörlerinin programına girebilirsek bölgemiz, tanınırlık, turizm gelirleri açısından çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Gerek Bayburt Üniversitesi, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı projeleri olsun ama bir an evvel el atılıp canlandırılmaya ihtiyacı olan bir bölgedeyiz. Bu sene 8 bin hatta onun da üzerinde ziyaretçinin gezdiğini bilgisini verdi arkadaşlarım. Bu sayıyı 15 binlere taşımak istiyoruz."

Arap turistlerin Karadeniz Bölgesi'ne ilgisine değinen Yıldızhan, "Onları Karadeniz'in iç bölgesine doğru da çekmek istiyoruz. Umarım güzel çalışmalar olur bu bölgede" dedi.

Yıldızhan, halihazırda gezilebilir alanı bin 200 metre olan Aydıntepe Yeraltı Şehri'nde üniversitelerce yapılan sismik araştırmalarda şehrin güneydoğusunda ve güneybatısında çok daha uzak mesafelere ulaştığını da sözlerine ekledi.

Aydıntepe Belediye Başkanı Haşim Şentürk ise kendi imkanlarıyla yer altı şehrinde çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "İmkanlarımız kısıtlı olduğu için tam faaliyetli çalışamıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek olur, burada güzel bir çalışma yaparsak çok güzel olacak. Burayı turizme kazandırmak için biz projelerimizi yapıp sunacağız. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için biz fazla bir şey yapamıyoruz, yardım istiyoruz" ifadesini kullandı.