TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediyesince organize edilen "5. Trabzon Kitap Fuarı", 130 yazar ve 130 yayınevinin katılımıyla açıldı.

Büyükşehir Belediyesince düzenlenen açılış töreni, kentteki bir alışveriş merkezinde Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisiyle başladı.

Vali Yücel Yavuz, burada yaptığı konuşmada, Trabzon'un "metrekaresine en çok sanatçı düşen şehir" olduğunu söyledi.

Trabzon'da kültür sanat anlamında çok sayıda etkinlik düzenlendiğini dile getiren Yavuz, bugün de kentin güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Yavuz, kitap okumanın önemine dikkati çekerek, "İnsanlar, 'boş zamanlarınızda ne yaparsınız' diye sorulduğunda genelde, 'kitap okurum' derdi ancak biz artık boş zamanlarımızda kitap okumayacağız, 'kitap okumaya zaman ayıracağız' diyeceğimiz bir anı yaşıyoruz. Bunu başaran bir şehiriz, bunu başaran da bir millet olma yolundayız inşallah." dedi.

Bu tür etkinliklerin çok büyük katkı sağladığının altını çizen Yavuz, fuarda emeği geçenlere teşekkür etti.


- Gümrükçüoğlu: "Burada kitap kokusu, kitap sevgisi var"

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon'un, kültür ve sanat yönü çok güçlü bir kent olduğunu söyledi.

Bu tür önemli etkinlikleri düzenlemeye önem verdiklerini belirten Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"4 bin yıllık tarihi ile kültür, sanat, spor ve tarih şehri olan Trabzon'umuz bu tür etkinliklerle kimliğini ortaya koymaktadır. Buraya yoğun katılım gösteren kitap sevdalısı hemşehrilerimden sanatçılarımıza kadar herkese teşekkür ediyorum. 5 yıldır devamlı gerçekleştirdiğimiz kitap fuarına her yıl bir öncekinden daha da yoğun katılım oluyor. Burada kitap kokusu, kitap sevgisi var. Genç yavrularımız başta olmak üzere herkesin bu kitap şöleninden bolca faydalanmasını temenni ediyorum."

Eski bakanlardan Faruk Nafiz Özak da Trabzon'un, her alanda olduğu gibi sanat alanında da her zaman öne çıktığını vurguladı.

Konuşmaların ardından, Yavuz, Gümrükçüoğlu, Özak, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve diğer ilgililer, kurdele keserek fuarın açılışını yaptı.

Kazakistan'ın Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Temsilcisi Malik Otarbayev, Gümrükçüoğlu'na kitap hediye etti.

Fuarın ilk gün etkinlikleri kapsamında yazarlar Fikret Eroğlu, Necip Saraçoğlu, Neslihan Eyüpoğlu, Mehmet Gençcan ve Salih Cengiz Aydemir, düzenlenen imza günü ile okuyucularla bir araya geldi.

"Temel" ve "Dursun" maskotunun da ilgi çektiği fuar, 29 Nisan'da sona erecek.