AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya'nın Taşova ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Mehmet Darıcı, 65 yıldır çay ocağında hem ocak başında çay yapıyor hem müşterilere servis ediyor. Severek yaptığı işte elde ettiği başaralı ve mutluluğun sırrı ise

Altı çocuk, 20 torun sahibi Darıcı'yı, uzun yıllardır mesleğini devam ettirdiği için ilçe halkı ''Çaycı Memo" olarak çağırıyor. Darıcı, demlediği çayların lezzeti ve 65 yıllık tecrübesi nedeniyle müşterileri tarafından takdir ediliyor. Çay ocağını sabahının ilk ışıklarıyla açan Darıcı, gece geç saatlere kadar oğlu ve torunuyla demlediği çayları müşterilerine sunuyor.

Darıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yaşında ilçedeki bir çay ocağında çalışmaya başladığını, çay demlemeyi o dönemde öğrendiğini söyledi.

Bu zamana kadar işine devam ettiğini, çayının lezzeti konusunda iddialı olduğunu dile getiren Darıcı, "15 yaşındayken ilçede kahvehane işleten ustamın yanında 5 yıl kadar çalıştım ve bu mesleği öğrendim. Çaycılığın bütün sırlarını ondan öğrendim, Allah razı olsun. Bazen öğleye kadar işe gitmeyip daha çok para kazandığım simit satmaya gidiyordum. Askerlik dönüşü sevdiğim çay ocağı işletmeciliğine başladım. Bu meslek sayesinde 4 erkek, 2 kız çocuk büyüttüm. Hepsini çay ocaklarında çay satarak evlendirdim, yuva sahibi yaptım" ifadelerini kullandı.

- "Gençler yaptığı işten utanmasın, önemli olan helal kazanmak"

İlerleyen yaşına ve rahatsızlıklarına rağmen mesleğini devam ettirdiğini vurgulayan Darıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençler yaptığı işten utanmasın, önemli olan helal para kazanmak. Şimdiki gençleri görüyorum, yaşı 15, 16 ancak çay taşımaktan, çay servis etmekten utanıyor. Ben 80 yaşında bu işi yapıyorum, torunum yaşındaki çocuklara çay servis etmekten utanmıyorum, çünkü helal para kazanıyorum utanacağım bir iş yapmıyorum. Her gün 06.30 gibi çay ocağını açıyorum, çayı demliyorum. Mesaiye gidenlerin ve iş yerini açan esnafımızın bir bardak sıcak çay içerek güne mutlu başlamasını sağlıyorum."

- "65 yıldır 'çaylar' diye bağırıyorum"

Mesleğe başladığı yıllarda suyu su kuyularından tenekelerle çay ocağına su taşıdığını anlatan Darıcı, şunları kaydetti:

"Yaz döneminde yurt dışı ve yurt içinden ilçemize tatile gelen birçok kişi özellikle benim çayımı içmek için ziyarete geliyor, bu da beni oldukça memnun ediyor. Televizyonda yayınlanan bir dizideki oyuncu "çaylar' diye bağırıyordu ben de 65 yıldır 'çaylar' diye bağırıyorum. 65 yıldır severek yaptığım mesleğimi sağlığım elverdiği müddetçe yanımda kalan bir oğlum ve torunumla yapmaya devam edeceğim. Hiç yorulmuyorum, yaptığım işleri severek yapıyorum, çünkü ben çaycılıktan ekmeğimi kazanıyorum."