TRABZON (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "73. Devlet Resim ve Heykel Sergisi" Trabzon'da açıldı.

Vali Yücel Yavuz, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde organize edilen serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, kültür, kültürün ifade ettiği sanat ve bunun altındaki tüm bileşenlere belkide en çok ihtiyaç duyduğu süreci yaşadığını söyledi.

Milletleri ayakta tutanın tarihi, tarihi anlamlandıranın da kültürü ve onun altındaki tüm bileşenleri olduğunu vurgulayan Yavuz, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu konuda en önemli ve ülkemizin değerlerini bir araya getiren etkinliğe imza atıyor." dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, törene Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın talimatı, yurt dışında görevde bulunan Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç'ın ricası üzerine Tokaç'ı vekaleten katıldığını söyledi.

Birecik, 73. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nin çok önemsedikleri bir organizasyon olduğuna dikkati çekerek, "Bu organizasyon neredeyse Cumhuriyetle yaşıt. Geçenlerde yurt dışında katıldığım bir festival açılışında, AB milletvekili mütebessim bir soru sormak gafletinde bulundu, ben de kendisine Anayasamızı hatırlattım. Benim bildiğim ne komşu ne de Avrupa anayasalarında 'sanatı ve sanatçıyı korur ve kollar.' diye bir madde yok. Bir tek bizim Anayasamızda var diye gururla bahsettim." ifadelerini kullandı.

Organizasyonun 10 yıl öncesine kadar Ankara'da gerçekleştirildiğini anımsatan Birecik, şöyle devam etti:

"Hükümetin ve teşkilatımızın aldığı kararla, stratejik önemi olan, kültürel anlamda değer üreten, içselleştirilmiş bilgi birikimine ve bir fikre sahip bölgelerde yapılıyor. Nerede mi? Trabzon'da ve bence bu da her şeyi ifade ediyor. Teşkilat olarak biliyoruz ki kültür 'Wikipedia'ya bırakılacak bir şey değil, emek ister. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, bir tiyatronun açılışında, 'emeksiz sadece karpuzlar büyür, kültür büyümez.' demişti. Evet, emeksiz kültürün büyümediğini bilen bir bilinçle çalışmaya devam ediyoruz."

Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Nihat Değirmenci ise yarışmalı sergilerin sanat dünyası için genç yetenekleri ortaya çıkartması ve yeni yapıtların üretilmesinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Değirmenci, ülkenin en eski, prestijli ve kurumsal sanat yarışması olan ve 1939'dan bu yana devam eden yarışmanın güncel eserler ve eğilimleri ortaya çıkarması bakımından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Vali Yavuz ve protokol üyeleri, Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Adnan Tepeci ve üyeler ile eserleri sergilenmeye değer görülenlere belgelerini verdi.

Sergi, 9 Aralık'a kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek.