Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkım işlemleri başladı, çalışmalar havadan görüntülendi. AKM’nin yerine ise 2 bin 500 kişilik bir opera binası yapılacak.

Yıllardır yıkılmasını gündemde olan Atatürk Kültür Merkezi’nde yıkım çalışmaları başladı. AKM’ye ilk kazma vurulurken, yıkım çalışmaları havadan drone ile görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde işçilerin yıkım için hazırlık yaptığı görüldü. Birçok işçinin AKM’nin çatısında olduğu görülürken, kültür merkezinin camlarının kırıldığı da görüldü. Beyoğlu’nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi yıkılarak yerine 2 bin 500 kişilik modern bir opera binasının inşa edilmesi planlanıyor. Yeni AKM’nin ise 2019’un ilk çeyreğinde bitirilmesi planlanıyor.

YENİ ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ NASIL OLACAK?

İnşa edilecek Yeni Atatürk Kültür Merkezi binasında, 2 bin 500 kişilik bir opera salonu, 800 kişilik tiyatro salonu, bin kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema salonu, 250 kişilik oda tiyatrosu, bir sergi salonu, bir kütüphane, 885 araçlık otopark bulunacak. Yeni binanın en üst katında ise ikinci köprüden Tarihi Yarımada’ya uzan kadar uzanan manzaraya sahip bir restoran yer alacak. Yeni AKM’de binanın dış cephesi büyük bir ekrana dönüştürülecek şekilde inşa edilecek. Bu sayede Taksim Meydanı’ndaki vatandaşlar binanın dışına yansıtılan tiyatro, bale, opera gibi etkinliklerin temsillerini izleme imkanı yakalayabilecek. Atatürk Kültür Merkezi’ne uzanan araç trafiği ise yer altı tüneline taşınacak ve merkez önü araç trafiğine kapalı hale getirilecek. Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) ise 2019’un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. AKM’nin yeni binasının mimarlığını ise AKM’nin ilk binasının mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu yapıyor.

(Ahmet Faruk Sarıkoç - Hasibe Karadağ / İHA)