53. Uluslararası Antalya Film Festivalinde, Ulusal ve Uluslararası Yarışma, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu ve Antalya Film Forum ile izleyici ödülleri ve özel ödüller de dahil toplam 43 ödül sahiplerini bulurken 460 bin TL ve 50 bin Euro para ödülü dağıtıldığı bildirildi.
16-23 Ekim tarihleri arasında 7 salonda, 227 seansta 39 ülkeden 134 filmi izleyicileriyle buluşturdu, 130’a yakın yan etkinlik düzenledi, Altın Portakal dahil 43 ödül sahibini buldu. Festival Merkezi, Festival Yolu ve Film TMR platformu gibi yepyeni adımlarla sinemaya ve Antalya’ya katkı sağladığı bir yılı daha geride bıraktı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren direktörlüğünde gerçekleştirilen 53. Uluslararası Antalya Film Festivali, EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi’ndeki muhteşem kapanış töreniyle sona erdi. Her iki tören de Antalya Kültür Merkezi’ne (AKM) kurulan dev ekranlarda eş zamanlı olarak yayınlandı.
Festival süresince 8 gün boyunca, 7 Salonda, 227 seansta 39 ülkeden 134 film izleyicileriyle buluştu. Festival filmleri bu yıl; Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma, Dünya Sinemalarından, Ustaların Gözünden, Rengahenk, İlk Filmler, Hiçbir Yerin İnsanları, Bir Ülkeye Bakış: Çin, Güneş Tutulması, Anısına, Gece Yarısı Gösterimleri, Özel Gösterimler, Onuruna, Anısına, Engelsiz Filmler, Kısa Film Seçkisi ve Belgesel Seçkisi başlıkları altında toplandı. Geniş bir katılımcı kitlesinin takip ettiği festivale Antalya’nın iletişim fakültesi öğrencileri ve akademisyenlerinin de yoğun ilgi vardı. Bu sene ilk defa gösterimleri ve etkinlikleri kolaylıkla takip edebilmeleri için üniversiteye özel 500’den fazla festival akreditasyonu sağlandı.
Ulusal ve Uluslararası Yarışma, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu ve Antalya Film Forum ile izleyici ödülleri ve özel ödüller de dahil toplam 43 ödül sahiplerini bulurken 460 bin TL ve 50 bin Euro para ödülü dağıtıldı. (Ulusal Yarışma 100 bin TL/ Uluslararası Yarışma 50 bin Euro/ Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu 100 bin TL/ Antalya Film Forum Belgesel Pitching Platformu 2 projeye toplam 60 bin TL/ Antalya Film Forum Kurmaca Pitching Platformu 2 projeye toplam 60 bin TL/ Antalya Film Forum Work In Progress Ödülü 100.000 TL) TRT’nin, Antalya Film Forum Proje Geliştirme ödülünü ise (40 bin TL) Şahmerdan kazandı. Ayrıca festivalin ulaşım sponsoru THY tarafından En İyi Film’e verilen 1 milyon uçuş mili’nin sahibi “Mavi Bisiklet”in yapımcısı Ümit Köreken oldu.
(İHA)