TRABZON (AA) - Trabzon'un tarihi ve turistik mekanlarından Atatürk Köşkü'nü bu yılın ocak-mart döneminde 19 bin 889 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel varlıkları ve tarihi yapısıyla da dört mevsim turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Kentin turizm sezonuna güzel bir başlangıç yaptığını belirten Gümrükçüoğlu, Trabzon'a gelen turistlerin sayısının her geçen gün arttığını ifade etti.

Gümrükçüoğlu, Atatürk Köşkü'nün de kentteki tarihi mekanlar arasında ön plana çıktığını dile getirerek, "Atatürk Köşkü'nü ocak-mart döneminde 16 bin 822 yerli, 3 bin 67 yabancı olmak üzere 19 bin 889 turist ziyaret etti. Ziyaretçi sayımızın yeni turizm sezonuyla katlanarak artacağına inanıyorum. Atatürk Köşkü'ne ilgi gerçekten sevindirici." diye konuştu.

- Atatürk Köşkü

Mustafa Kemal Atatürk'ün kente ilk kez geldiği 15 Eylül 1924'te konakladığı köşk, Soğuksu Mahallesi'ndeki çam ormanları içinde bulunuyor. Köşkte, 19. ve 20. yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk'e ait tablolardan oluşan çeşitli etnografik eserler sergileniyor.

Atatürk, köşke üçüncü ve son ziyaretini yaptığı 10 Haziran 1937'de tüm mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almış, mal varlığının bir listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için Başbakanlığa talimat vermişti. Köşkte yer alan "Vasiyet Odası" isimli bölümde Atatürk'ün mal varlığını armağan etmesiyle ilgili olarak, "Hayatımın hatırlayabildiğim en mutlu dakikalarını yaşıyorum. Yıllarca önce düşündüğüm bu işi Trabzon'da tamamlamak mukaddermiş." sözünün yer aldığı tabela bulunuyor.