GİRESUN (AA) - Giresunlu Mahmut Aydın, küçük yaşlarda başladığı kalaycılık mesleğini, ilerleyen yaşına rağmen yaşatmaya çalışıyor.

Eynesil ilçesinde kalaycılık yapan 72 yaşındaki Mahmut Aydın, mesleğin son temsilcileri arasında. İşlerin azlığı nedeniyle haftada bir gün kalay yapan Aydın, mesleğini sürdürme mücadelesi veriyor.

Mahmut Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokulu bitirdikten sonra 1958 yılında ağabeyinin dükkan açmasıyla kalaycılık işine girdiğini söyledi.

Ağabeyinin 1968 yılında Almanya’ya gitmesiyle kalaycılığa bir yıl ara verdiğini anlatan Yılmaz, "Ağabeyimin yanına ben de Almanya'ya gittim ancak ben yapamadım, geri döndüm ve kalaycılık işine devam ettim. Soranlar oluyor, 'Niye gittin geldin?' diye. Orada hoşnut olmadım, çalışırsan her yerde para var dedim." dedi.

Geçmişte kalaycılığın yanı sıra bakırcılık da yaptığını ifade eden Aydın, "Eskiden bakırdan başka bir eşya yoktu. Hem yapardık hem kalaylardık hem de satardık. O zamanlar tabi ben kalay işini bırakmış, bakır işine yoğunlaşmıştım. Çünkü hepsine yetişemiyorduk. 20 sene kalay yapmadım aşağı yukarı." diye konuştu.

Aydın, 20 yılın ardından bakır kullanımının azalmaya başlamasıyla tekrar kalay işine başladığını belirtti.

Geçmişe göre bakır kullanımının bir hayli azaldığını dile getiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden iş çoktu, çalışabilirsen 24 saat de çalışılıyordu. 'İş yok' gibi bir durum söz konusu değildi. Şimdilerde iş çok azaldı. Benim yaptığım haftalık iş genç ustanın bir gününü alır. Aldığım eşyayı başka günler teslim ediyorum. Bundan sonra çalışma gücümüz eskisi gibi değil. Çarşamba günleri vatandaş geliyor, bırakıyor, ertesi günlerde gelip tekrar alabiliyor."

Mahmut Aydın, günümüzde artık çırak yetişmediğini söyleyerek, "Bizden sonra çırak eğiten yok. Benim yaşıtlarım arasında usta çok az bulunur, genç usta bulmak da zor. Kendi evladın olur da birine bu işi öğretirsen o şekilde öğrenir, yoksa başka türlü olmaz." şeklinde konuştu.