GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Giresun'un Yağlıdere ve Espiye ilçesine bağlı köylerden elektriğin bulunmadığı Kırıkyayla Yaylası'na çıkan vatandaşlar, sevdikleriyle bir araya gelerek sohbet etmenin tadını çıkarıyor.

Uçsuz bucaksız ormanların verdiği bol oksijenli havası, doğal kaynak suları, yemyeşil çayırların arasından geçen akarsularıyla doğa harikası Karadeniz yaylaları, şehir kalabalığından ve gürültüsünden uzak durmak isteyenlerin uğrak yeri oluyor.

Yayla sakinleri, elektriğin olmadığı yaylada doğayla iç içe vakit geçirmenin ve sohbet etmenin keyfini çıkarıyor.

Yaz mevsimini yaylada geçiren Mahmut Koç, kış aylarında İstanbul'da yaşadığını söyledi. Şehir gürültüsünden uzaklaşmak için yaylaya çıktıklarını belirten Koç, "Burada elektrik ve teknolojiden uzak, insanlar birbiriyle sohbet etme fırsatı buluyor. Bir araya geldiğimizde geçmişte yaşadıklarımızı anlatıyoruz. Tekrar o günleri yaşıyoruz ve yaşadıklarımızı yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Koç, yaz geldiğinde yorgunluğun atılması adına yaylaların çok iyi yerler olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"50-60 yıllık bir yaşam sürecinde çocukluğumuz burada geçtiği için yaylalara özlem duyuyoruz. Bu hasreti de yaz mevsiminde sonlandırıyoruz. Elektrik olmadığı için de sohbet etme ihtiyacını duyuluyor. Birisi bir şey anlattığında dinleniyor. Elimizde telefon ya da televizyon olmadığı için geçmişe dönük sohbetler daha canlı oluyor. Bu da yeni ve eski nesil arasında bağ kurulmasını sağlıyor. Biraz da elektriksiz ortamda, sıcak suyun, doğalgazın, ocağın olmadığı yerde insanların daha doğal ve doğayla iç içe yaşamalarını herkese tavsiye ederiz."

- "Elektrik yok, böyle mutluyuz"

Yayla sakinlerinden Erdal Balyemez ise mayıs ayının sonlarına doğru çıktığı yaylada küçükbaş hayvanlarını otlattığını anlattı.

Yaklaşık 5 ay boyunca yaylada vakit geçirdiğini ifade eden Balyemez, "Kışın köyde yaşıyorum. Yaz geldiğinde ise koyunlarımı alıp yaylaya geliyorum. Televizyon izlemiyoruz. Elektrik yok, böyle mutluyuz. Aşağı yukarı burada 4 ya da 5 ay kalıyoruz" diye konuştu.

Balyemez, ihtiyaçları gidermek adına elektrikli aletlerin eksikliğini bazen hissettiğini dile getirdi.

Eşiyle yaşayan İdris Elevli de 78 yaşında olduğunu ve bu yaşına kadar yaylada elektriksiz ortamda zaman geçirdiklerini belirtti.

Akşam saatlerinde evlerinde gaz lambası kullandıklarını aktaran Elevli, "Yaylada gönlün hoş olursa her şey güzel oluyor. Tabii ki bazı elektrikli eşyalar da lazım olabiliyor" ifadesini kullandı.

Elevli, çocukları ve torunlarının yanlarına geldiğini ve beraberce güzel bir ortamda vakit geçirdiklerini vurgulayarak, "Hayvanlarımızı otlatıyorum. Eşim inekleri sağıyor ve sütünü alıyoruz. Canım sıkıldığında mantar toplamaya gidiyorum. Burada vakit iyi geçiyor" dedi.