Türk sinemasının ’Çirkin Kral’ lakaplı ustası Yılmaz Güney, Adana’da Çukurova Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.
Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliğine Arif Keskiner, Aytaç Arman, Erdal Cindoruk, Levent Özdilek gibi sinemacıların yanı sıra Menderes Samancılar, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, sanatçı Melike Demirağ, yazar İbrahim Çenet, sanatçı Nilüfer Bıyıklı ve Uğur Pişmanlık ile Güney’in kardeşleri Leyla Demirezen, Özlen Pütün ve Güzide Sayıl da katıldı. Anma etkinliğinde, Güney’in en sevdiği şarkı olan ’Bir Şarkısın Sen’ dinletisi sunuldu.

"SEN NE GÜZEL BİR ADAMSIN"
Etkinlikte konuşan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Güney’in bir sinema oyuncusu değil, her rolün hakkını verebilen usta bir sanatçı olduğunu kaydetti. Çetin, Güney hakkında şunları anlattı:
"Yılmaz Güney, Türk sinemasının doruğuna yerleşmiş, ünü ülkesinin sınırlarını aşmış büyük bir sinema adamı, ülkesinin sorunlarına duyarsız kalamayan bir aydın ve yazardır ayrıca. Sevgili Yılmaz Güney, sen ne güzel bir adamsın. Sen de tıpkı Anadolu toprağından çıkmış Nazım gibisin. Diyorsun ki bir konuşmanda, ’Gurbet türküleri söylemek istemiyorum.’ Haklısın. Hatırlarsan Nazım da vatan hasretiyle dolu şiirler yazıyor. ’Yoldaşlar ölürsem, Anadolu’da bir köy mezarına gömün beni ve de tepemde bir de çınar olursa taç maç da istemez hani’ diyordu ya şimdi sen Paris’te Pere-Lachaise mezarlığında sonsuz uykundasın. Bilmeni isteriz ki önünde saygıyla eğilmeyi, şapka çıkartılmayı hak eden şaşırtıcı ve inanılmaz üretkenliğin her rolün hakkını veren o müthiş oyunculuğun, delip geçen derin bakışların ve nam salmış yiğitliğinle hem ülke hem Türkiye’de hem insanlık için bir vaka-i hayriyesin. Eşitlik, kardeşlik ve barışa inanmış olan yüreğin, zavallılar, çaresizler, umutsuzlar için bir sestir."
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, önümüzdeki bahar aylarında usta sinemacı Yılmaz Güney için film festivali düzenleneceğini açıkladı. Çetin’in konuşmasının ardından Yılmaz Güney’in arkadaşları, anılarını anlattı.
(İHA)