TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Komana Pontika Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, kazı yaptıkları dönemde kızlarını yanından ayırmıyor.

Erciyas, AA muhabirine, 2004 yılından bu yana Tokat'ın Bula köyü yakınlarındaki Komana Pontika Antik Kenti'nde kazı çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Yaz aylarını antik kentte kazı alanında geçirdiğini dile getiren Erciyas, bundan dolayı kızları Yaz (13) ve Kar'ı (4) da antik kente getirdiğini kaydetti. Kızlarından hiç ayrılmadığının altını çizen Erciyas, kazılara başladığında büyük kızının 2 yaşında olduğunu, küçük kızını da doğduktan birkaç ay sonra kazı alanına getirdiğini anlattı.

Böylece çocuklarının da kazı çalışmalarına katılmış olduklarını dile getiren Erciyas, "Bu, onlar için de bir tecrübe oluyor. Büyük insan topluluğuyla yaşamayı, birlikte çalışmayı, paylaşmayı öğreniyorlar. Şehirde yaşarken köy hayatını da öğrenmiş oluyorlar" dedi.

Çocuklarının köy ortamında temiz havada vakit geçirdiğini, oyunlar oynadıklarını belirten Erciyas, şöyle konuştu:

"Kızlarımın benimle kazıya gelmeleri benim açımdan çok iyi oluyor. Böylece çocuklarımdan ayrılmamış oluyorum. Hem işimi hem de kızlarımı ihmal etmemeye çalışıyorum. Zorlu kazı çalışmalarında ailemin yanımda olması benim için en büyük destek. Kızlarım tarihi ve kültürel değerleri önemseyecektir. Ne kadar detay çalıştığımızı, her küçük detaya değer verdiğimizi, korumak için ortaya çıkarmak için neler yaptığımızı görüyor olmaları, onların tarih ve kültür bilincini mutlaka yükseltecektir."

Erciyas, özel sektörde çalışan eşinin de kazı dönemi başında ve sonunda yanlarına geldiğini kaydetti. 

- "Burada olmak eğlenceli ve keyifli"

Yaz Erciyas ise 2 yaşından bu yana antik kente geldiğini ifade etti. Bütün yazını antik kentte geçirdiğini belirten Erciyas, "Antik kentin yüzey araştırmasında, kazı çalışmalarında hep buradaydım. Burada olmak eğlenceli ve keyifli. Burada vaktim değerli geçiyor" dedi.

Köyde arkadaşlar edindiğini, köy hayatını yaşadıklarını dile getiren Erciyas, "Kazı çalışmalarında bulunmam eğlenceli ama biraz da yorucu. Kız kardeşim Kar da doğduğundan beri 4 yıldır geliyor. Burada çalışanlara yardım ediyoruz" diye konuştu. 

Yaz Erciyas, annesinin arkeolog olmasına rağmen kendisinin bu işi yapmayı düşünmediğini sözlerine ekledi.