Dünyanın tek zurna festivali olan ’Muğla 2. Uluslararası Zurna Festivali’ başladı.
Üç gün sürecek festival kapsamında 11’i yerli ve 6’sı yabancı olmak üzere 17 zurna ustası kendi yöre ve ülke kültürlerini izleyiciler ile paylaşacak. 2013 yılında ulusal düzeyde gerçekleştirilen, 2014 yılında ilk defa uluslar arası boyuta taşınan festivalin Sanat danışmanlığını Ertan Tekin ve Halil Çokyürekli, Genel Sanat Yönetmenliğini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Kılkıl yapıyor.
Festivalin ilk günü Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava tiyatrosunda yapıldı. Yurtiçinden Muğla, Aydın, Manisa, Erzurum, Kırklareli, Lüleburgaz, Trabzon, Gaziantep, Kırşehir, Artvin’den ve yurtdışından Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Ermenistan, Fransa ve İngiltere’den zurna sanatçıları katıldı. Festivalin bu yılki ana temasının ‘Barış’ olduğu açıklanırken, festivalin sunuculuğunu TRT İzmir Radyosu spikeri Murat Can Canbay yaptı. İlk gün yapılan gösterilere vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, Festival Muğla yöresi zurna sanatçısı Mesut Külahlı’nın gösterisi ile başladı. Fransa’dan katılan Eleonore Fournıau ile devam eden zurna festivalinde İngiltere’de yaşayan Irak’lı sanatçı Hussein Zahawy ilginç Def gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı. İlk gün yerli ve yabancı zurna sanatçıları ikişer parça ile gösterilerini tamamlarken, festival Fethiye’de ve son gün de tekrar Muğla’nın Menteşe ilçesinde sona erecek.
Zurna festivalinin ilk gününde zurna ustaları Halil Çokyürekli, Ertan Tekin, Tibet Var, Naci Peri, Ömer Parlak, Tevfik Karalar, Hasan Çakan, Veli Akay, Mesut Külahlı, Metin Öğe, Ömer Altuntaş, Ermenistan’dan Vardan Hovanissian, Yunanistan’dan Christos Karakostas, Bulgaristan’dan Samir Kurtov, Azerbaycan’dan Shırzad Fataliyev, İngiltere’den Hussein Zahawy, Fransa’dan Ellenore Fournıau, orkestra eşliğinde Türkiye ve dünyadan ikişer eser seslendirdiler.
Festival ile ilgili bilgi veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslar arası Zurna Festivaline 17 zurna ve nefesli sazlarla ilgili sanatçı katılacağını açıkladı. Başkan Gürün, “Bu sanatçıların onbiri Türkiye’den, altısı İngiltere, Fransa, Azerbaycan, Ermenistan, Yunanistan ve Bulgaristan’dan sanatçılar katılacak. Bizi birleştiren, aynı sesin tınısını hepimizin yüreğinde hissettiği ortak bir kültürel varlığımız ve kültürel bir enstrümanız. Zurnayı seçerken birleştirici, bir araya getirici ve kültürel bir ortak değerde buluşmayı arzu ettik” dedi.
(İHA)