BAYBURT (AA) - SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, memleketi Bayburt'taki evinin bahçesini, amfi tiyatro, etnografik koleksiyon ve su değirmeniyle yöre halkının yararlanacağı kültür merkezine dönüştürdü.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal sorumluluk projesi olarak doğup büyüdüğü Demirözü ilçesi Beşpınar köyündeki evinin bahçesine, amfi tiyatro şeklinde açık hava sineması yaptırdığını belirtti.

Amfi tiyatro sahnesinde, yaklaşık 150 kişinin aynı anda film seyredebileceği ifade eden Yavuz, "Türkiye'de başka bir örneği var mı bilmiyorum ama umarım vardır. Burada yaz aylarında 15 gün boyunca film şenlikleri, aşıklar şöleni olacak. Bunun dışında konserler, sıra geceleri gibi kültürel etkinlikler yapılacak" dedi.

Yavuz, evinin bahçesinde bu yıl ilk kez etkinlikler yapıldığını, bunların geleneksel hale dönüştürüleceğini dile getirerek, "Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER) gözetiminde bu faaliyetler her yıl yapılacak. Okçuluk yarışmaları ve yamaç paraşütü gibi etkinlikler de gerçekleştireceğiz. Dede Korkut Şenlikleri ve Baksı Müzesi ile bazı bütünleşik faaliyetlerimiz olacak" diye konuştu.

Bayburt Belediyesince düzenlenen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şenlikleri'nin, uluslararası alanda daha etkin olması için tesis gerektiğini kaydeden Yavuz, "Etkinlikleri, Bayburt'un çeşitli noktalarına yaygınlaştırmamız gerek. Burası da o etkinliklerin bir noktası olacak. Burada Azerbaycan gecesi yapacağız. Azerbaycan'dan devlet sanatçıları ve milletvekillerimiz gelecek" ifadesini kullandı.

Yavuz, evinin bahçesinde, etnografya müzesi olabilecek koleksiyon oluşturduğunu da belirterek, şöyle devam etti:

"Hatıra eşyaları orada topluyorum. 50, 100 yıllık sandıklar, çeyiz sandıkları, kullanılan eşyalar. İnsanlar bu tür hatıralara saygılı olsun, değerini bilsin diye farkındalık yaratmaya gayret ediyorum. Her gün eline bir şey alan çocuk koşarak buraya geliyor, 'Kenan amca ben bir şey buldum, getirdim' diyor, çok hoşuma gidiyor. Bu, çocuklarımızda da bilinçlenmeye neden oluyor. Maalesef geçmişte 'eskiyi at, yak' gibi bir dönem geçirdik, bu da toplumsal bünyemizde hasar yaptı. Bu hasara 'dur' dememiz, yaşam alanımızdaki güzelliklerimizi korumamız lazım."

Günümüzde su değirmenlerinin de neredeyse yok olduğuna işaret eden Yavuz, "Birçok noktadaki su değirmenleri yıkılıyor, bazıları baraj altında, su altında kalıyor. Köyümüzün yakınında yapılan Demirözü Barajı altında kalan su değirmenini, orijinal haliyle sökerek evimin bahçesine kurdum. Çevremizde yine birçok değirmen yıkılıyordu. O değirmenlerdeki eşyaları toparladım ve burada bir değirmen inşa ettim. Şu anda un öğütebilecek şekilde suyla çalışan değirmenimiz oldu. Gelecek kuşakların 'su değirmeni nedir?" dediklerinde gelip görebilecekleri bir örnek oluşturmuş olduk" diye konuştu.