TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Bölgesi'nde kırsalda yaşayan kadınların bağ ve bahçe işleri başta olmak üzere günlük hayatta kullandıkları "Peştemal" ismi verilen yöresel bel örtülerinin çeşitli renklerde ve desenlerde üretilenleri piyasaya sürüldü.

Yöresel kıyafet satan pek çok esnafın tezgahında yer alan, bordo, mavi, kırmızı, pembe, mor, yeşil, turuncu gibi pek çok renkte ve simli, simsiz, düz ve çizgili desendeki peştamaller, görenlerin dikkatini çekiyor.

Giyim aksesuarı dışında, dekor, tasarım ve süs malzemesi olarak da kullanılan peştamaller, yerli turistlerin yanı sıra özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.

Karadeniz kadınının vazgeçilmezi peştamaller, 10 ile 15 lira arasındaki fiyatı ile satışa sunuluyor.

Ticaretle uğraşan Ömer Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz kadının dünyada yöresel ürünleri ve kıyafetleri ile tanındığını, onlar için kuşak ve peştamalin ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı.

- "Özellikle renkli peştamallerimiz ilgi görüyor"

Mutlu, peştamale ilgilinin her zaman olduğunu anlatarak, şöyle dedi:

"Sadece kırsaldaki kadınlarımız değil, yerli ve yabancı turistlerimiz için de peştamal önemli. Kimisi aksesuar niyetine, kimisi süs niyetine, kimisi de farklı tasarım yapmak için peştamale ilgi gösteriyor. Peştamal bizim hayatımızda önceden de vardı, şimdi de var. Şu anda tek farkı modern teknolojiye uygun olarak üretimine başlandı. Düz, siyah ve bordo çizgili olarak üretilen peştamalin şu anda alternatifi çok fazla ve simli, simsiz, düz ve çizgili olmak üzere bordo, mavi, pembe, kırmızı, mor, sarı, turuncu gibi birçok rengi mevcut."

Özellikle renkli peştamallerin ilgi gördüğünü söyleyen Mutlu, il dışına da satış yaptıklarını, yerli turistler dışında özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerin de ürüne ilgi gösterdiğini belirterek, "Peştamal bizim bir kültürümüz, bu ilgide kültürümüzün yayılması noktasında bizleri son derece mutlu ediyor." diye konuştu.

- "Renkli peştamallerin tezgahlarda yerini almasıyla satışlar arttı"

Yöresel ürün satan Mehmet Yılmaz, peştamalin sadece kırsaldaki kadınlar için değil, genç kızlar için de güzel bir aksesuar olduğunu aktardı.

Kırsalda yaşayan genç kızların özellikle düğün, nişan, bayram ve festival gibi özel günlerde renkli peştamalleri tercih ettiğini işaret eden Yılmaz, "Bunun dışında kentte yaşan genç kızlarımızın da şal, çanta, giysi ve fular niyetine değişik tasarımlar olarak peştamali tercih ettiğini görüyoruz. Ayrıca peştemal hediyelik eşya olarak da son zamanda ön planda olan bir ürünümüz." dedi.

Yılmaz, renkli peştamallerin tezgahlarda yerini almasıyla satışların arttığını da vurgulayarak, geçen dönem siyah işlemeli peştamallerin, bu yıl ise pembe, mor ve mavinin daha ön planda olduğunu kaydetti.

- "Karadeniz kadınının giysisi ilgi görüyor"

İstanbul'dan tatil amaçlı Trabzon'a gelen Tuğba Sönmez, "Kadınların giysi olarak kullandıkları kuşak ve peştamallere bayıldım. O nedenle de gitmeden kendine bir peştemal almaya karar verdim. Belki onlar gibi giyinmem ama evimin en güzel köşesine süs olarak asmayı planlıyorum." sözlerine yer verdi.