SAMSUN (AA) - YAŞAR KARAMAN - Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşayan Rekabi Eray, sanatını fındık dalına aktararak yaptığı yüzüklerle dikkati çekiyor.

Karadeniz Bölgesi'nin vazgeçilmez tarım ürünlerinden fındık, ekonomisine yön verdiği bölgede önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Yemişi haricinde kabuğu ve ağacı yakacak olan fındık, sepet örme gibi çok çeşitli alanlarda da kullanılarak üst düzey fayda sağlıyor.

Çarşamba'da yaşayan 50 yaşındaki Rekabi Eray ise kaligrafi tekniği ile fındık dallarının üzerine desen ve yazı işleyen Eray, 4 metrekarelik atölyesinde fındık ağacından yüzük imal ediyor.

AA muhabirine açıklama yapan Eray, yaptığı yüzükleri daha önce hiçbir yerde görmediğini belirterek ürünlerinin tamamının el emeği ve kendine özgü olduğunu söyledi.

Çalışırken torna gibi aletler kullanmadığı vurgulayan Eray, "Tamamen el emeğim ile ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Fındık dalı ile bağımı böyle daha iyi kurabiliyorum ve onlara bir değer veriyorum." diye konuştu.

- "Odun denmesine bile karşıyım"

Daha önceki yıllarda fındık ağacından anahtarlık da yaptığını anlatan Eray, şunları kaydetti:

"Yöremin özelliği fındık olduğunu için daha önceleri anahtarlık yapıyordum. Arkadaşlarımın önerisi üzerine yüzük yapmaya başladım. Dalından son aşamasına kadar ince ince çalışıyorum. Tamamen doğaçlama çalışıyorum. Hocam yok, kitabım yok. Ben, ona eğildikçe fındık dalı bütün güzelliğini bana sunuyor. Son 2 yıldır ahşap yüzük yapıyorum. Ben, fındık gibi dalının da özelliği olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar paraya dökmedim yaptığım sanatı. Ben, eserimi çıkarıyorum ama çıkardığım esere para isteyemiyorum. Arkadaşlarım istiyor ben de onların istediği şeyleri onlara yapıyorum. Biz, yöre olarak fındığın içinde olan insanlarız. Benim yok ama arkadaşlarımın bahçeleri var. Biz fındığın nasıl ürününden, yağından, kabuğundan faydalanıyorsak ben de sanatsal yönünü ortaya çıkarıyorum. Fındık dalını işliyorum. Odun denmesine bile karşıyım. Hatta fındık dalına odun deniliyor diye artık anahtarlık bile yapmıyorum çünkü fındık dalına o naifliğin gösterilmesini istiyorum."