BOLU (AA) - Bolu'nun Gerede ilçesinde her yıl Türkiye genelinden esnafların katılımıyla kurulan ve kaz eti, köy ekmeği, keş, el işleri gibi ürünlerin yer aldığı Geleneksel Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı'nda en pahalı sebze, kilogramı 100 liradan satılan kuru bamya oldu.

İlçede bulunan Tabakhaneler mevkisinde kurulan panayırda, gerek Bolu ve ilçelerinden gerekse de Türkiye'nin yaklaşık 25 ilinden gelen esnaflar yıl boyunca yetiştirdikleri ürünlerini satma fırsatı buluyor. Köylülerin, kaz eti, köy ekmeği, keş ve yıl boyunca yaptıkları el işlerini sattığı panayırın en pahalı ve ilgi çeken ürünü ise bamya oldu.

Amasya'nın Göynücek ilçesinden Gerede'ye geldiğini söyleyen Halil İbrahim Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru bamyanın kilogramını 100 liradan sattığını söyledi.

Topladığı 18 kilogram yaş bamyadan 1 kilogram kuru çiçek bamyası elde ettiğini ifade eden Genç, "Buraya yıl boyunca emek harcayarak ürettiğim bamyaları satmaya geldim. Bamyanın kilosunu 100 liradan satıyorum. Vatandaşlar bu fiyatı çok yüksek buluyor ama 5 liralık bamyadan 5 kişilik yemek yapılabiliyor." dedi.

Bir kilogram bamyadan en az 100-150 kişilik yemek yapılabileceğini ifade eden Genç, "18 kilo yaş bamyadan 1 kilo kuru çiçek bamyası elde ediyorum. Çeyrek altın 200 liranın üzerinde 1 kilo bamya ise 100 lira. Bamya altına yarışıyor denilebilir ama bence pahalı değil." diye konuştu.