ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ta galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ünlü Gökgöl Mağarası, yenileme çalışmalarının ardından yeni çehresiyle misafirlerinden yoğun ilgi görüyor.

Yaklaşık üç yıl önce sel baskını sonrası ziyarete kapatılan ve geçen haziran ayında açılan mağara, oluşum aydınlatmaları, yürüyüş parkuru, cam köprüleri ve seyir teraslarının tamamlanmasıyla ziyaretçi sayısını arttırıyor. 2011'de 11 bin 900, 2012'de 16 bin 552, 2013'te ise 14 bin 649 kişiyi ağırlayan Gökgöl Mağarası'nı, restorasyon çalışmalarının ardından üç ayda 17 bin 245 kişi ziyaret etti.

İnsanları stresten arındıran temiz havasının yanı sıra doğal ve mikroklima özelliğiyle de astım hastalarının ziyaret ettiği mağara, turizme açık olan 875 metrelik bölümüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

- Soğuk aydınlatma

Kültür ve Sosyal İşler Müdür Vekili Dilek Kılav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te aşırı yağışlardan sonra sel baskını nedeniyle ziyarete kapatmak zorunda kaldıkları mağarada yürüyüş yollarının yenilendiğini, yolların güzergahtan çıkılmayacak şekilde korkuluklarla sınırlandırıldığını, elektrik altyapısının değiştirildiğini bildirerek, "Böylece mağarayı tekrar turizme kazandırdık." dedi.

Kılav, Türkiye'de turizme açık olan birçok mağaranın olduğunu anımsatarak, Gökgöl Mağarası'nın hem yürüyüş yolu olarak çok uzun bir mağara olması hem de farklı aydınlatma sistemlerinin kullanılmış olması açısından önemli bir yer olduğunu kaydetti.

Ziyaretçilerin mağaradan büyük bir beğeniyle ayrıldıklarını dile getiren Kılav, şunları söyledi:

"Üç aydaki ziyaretçi sayımız geçmiş yıllardaki ziyaretçi sayılarımızdan daha fazla. Bunun nedeni de Türkiye'de hiçbir mağarada olmayan çeşitli renklerde soğuk aydınlatmaların kullanıldığı, mağaradaki oluşumların çeşitli görsel güzelliklerinin sergilendiği bir aydınlatma kullanmış olmamızdan kaynaklanıyor. Ziyaretçilerimizin sayısı her geçen gün artıyor. 350 milyon yaşındaki Gökgöl Mağarası'nda, son üç ayda 17 bin 245 ziyaretçi ağırlayarak turizme büyük katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz."

"Mağara dışında sosyal tesisimizin olmaması en büyük eksikliğimiz." diyen Kılav, "Bununla ilgili çalışmalarımıza başladık, projelerimize hazırladık. Önümüzdeki ay içerisinde ihale edip, sosyal tesislerin inşasına başlayacağız." dedi.

Kılav ayrıca doğal mağaraların mikroklima özelliğinin olduğuna işaret ederek, mağaranın özellikle astım hastası ziyaretçiler tarafından tercih edildiğini sözlerine ekledi.