Gazeteci Yazar Tuluhan Tekelioğlu’nun, Yeni Hayat belgeselinde organ nakli ile hayata tutunmayı başaran ve kendisini yaşama döndürecek kahramanını bekleyen hastaların hikayeleri izleyiciyle buluşacak.
Sponsorluğunu Medical Park Hastaneler Grubu’nun üstlendiği film, 51. Altın Portakal Film Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluşacak. Bağışlanan organların hangi hastaya verileceğine ilişkin karar anı ve nakil operasyonu gibi Türkiye’de ilk kez çekilen görüntülerle dikkat çekiyor. Film, 11 Ekim Cumartesi günü 18.30’da Cam Piramit Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu’nda ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak. Bu yıl Altın Portakal Festivali’nde bir ilke imza atılarak organ bağışı yapmak isteyen katılımcılar için Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organ bağış stantları kurulacak.
Yaşamak için mücadele veren insanlarla yaşamdan sonra hatırlanmak isteyenlerin karşılaşma hikayesini, organ nakli sürecini çarpıcı görüntülerle izleyiciye aktaran Yeni Hayat belgeseli, 51. Altın Portakal Film Festivali’nin özel gösterim bölümünde izleyiciyle buluşacak. Organ bağışının Türkiye’de hâla bir tabu olduğunu, insanların öldüğünde toprak olacak organlarını bağışlamaktan çekindiğini anlatan Tuluhan Tekelioğlu, “Yeni Hayat belgeseli insanlığın başka bir yüzüyle karşı karşıya getiriyor bizi. 15 gün, 12 saat boyunca, eş zamanlı olarak kameraya kaydettiğimiz görüntüler, bugüne kadar görmekten imtinayla kaçındığımız hayatın gerçekleri. Hiçbir kaygı duymadan büyük cesaretle organlarını sevdiklerine bağışlayan insanlar, hayatın kıyısındayken yaşama tutunabilen çocuklar, yetişkinler ve o insanların hayatta kalması için kendini adamış organ nakli hekimleri” diye konuştu.
Tuluhan Tekelioğlu, Yeni Hayat’ın montajını Paris’te Balkan Tekelioğlu ile birlikte yaptığını kaydetti.

ANTALYA ORGAN NAKLİNİN MERKEZİ OLDU
Belgeselin bir turizm cazibe merkezi olmasının yanı sıra dünyada organ nakli ameliyatlarının gerçekleştiği sayılı merkezlerinden biri haline gelen Antalya’da çekildiğini dile getiren Tekelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de maalesef organ bağış oranı milyonda üç, dünyada ise milyonda 17. Antalya’da çok büyük farkındalık oluşturulmuş durumda ve Guinness rekoru kırıldı. Antalya, yaşarken organ bağışı oranı açısından Türkiye’nin en ilerlemiş kenti. Milyonda 15 ve bu oran İspanya’da milyonda 35. Dünyada yaşarken insanların en fazla organ bağışladığı ülke İspanya. Belki bu havuza insanların katkısını artırabiliriz bu belgeselle.”
Belgeselde, Türkiye’ye yeni bir hayatın, insanın insana verebileceği en büyük hediyenin yaşam olduğunu göstermek istediklerini aktaran Tekelioğlu, "Siz daha hayattayken başkaları için böyle bir fedakarlıkta bulunmaya ne derseniz? Bu soruyu soruyoruz. Bu belgeselin özelliği, ilk kez Antalya’nın organ nakli konusunda Türkiye’nin merkezi haline gelmesini, dünyadan çok sayıda hasta kabul eden bir şehir olma özelliğini gösteriyor. Antalya’yı yücelten bir belgeseldi. O yüzden Altın Portakal Film Festivali’nde özel gösterime davet edildik. İlk gösterimi festival kapsamında yapılacak. Yeni hayatla tüm insanlık adına bir film çektiğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.
(İHA)