KARS/TRABZON (AA) - Kars ve Trabzon'da fırında, dönercide, döküm ve kaynak işleri ile inşaatlarda çalışan işçiler, sıcak yaz günlerine denk gelen ramazanda da evlerine ekmek götürmek için işlerini aksatmıyor.

Kars'ta inşaatlarda çalışan işçiler, zor koşullarda oruç ibadetlerini yerine getirirken yaklaşık 10 saat sıcak havada çalışıyor.

Çoğunlukla güneş altında çalışmak durumunda kalan inşaat işçiler, sıcak havanın etkisiyle daha fazla sıvı kaybına maruz kalıyor.

İnşaat işçisi Necmettin Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin geçimini tek başına sağladığını söyledi. 

Aydın, ramazan ayında en çok inşaat işçilerinin zorlandığını dile getirerek, "Sabah saat 07.00'de işe başlıyoruz, akşam üstü 17.00'de paydos ediyoruz. Kalıp çakmak, demir bağlamak, sıva, alçı, beton dökmek, gibi ağır işler yapıyoruz. Yaptığımız iş ramazana göre çok ağır ancak bu bizim ekmek kapımız. Zor şartlarda da olsa çalışmak ve ailemizin geçimini sağlamak zorundayız" dedi. 

İnşaat çalışanı Hakan Karabudak da ramazan ayı boyunca inşaatlarda ağır işlerle uğraştıklarını dile getirdi. 

"Ağır ve tehlikeli bir iş yapıyoruz" diyen Karaduman, "Şu aşamada işler yolunda gidiyor. Doktorlarımız iş güvenlik uzmanlarımız sürekli kontrol ediyor. İşçilerimizin sağlığında ciddi bir şikayet olmadı ancak böyle bir şikayet olduğunda doktorların tavsiyesi üzerine oruç tutmuyoruz" ifadelerini kullandı.

İşçilerden Serdar Aydın ise güç koşullarda oruç tutmanın daha faziletli olduğuna inandığını kaydetti.

Geçen seneye göre ramazan ayının daha serin geçtiğine işaret eden Aydın, zor da olsa orucunu tutabildiğini bildirdi.

- Trabzon

Trabzon'da da farklı iş kollarında çalışan işçiler, sıcak günlere denk gelen ramazanda da mola vermeden çalışıyor.

Kentteki bir restoranda döner ustası olarak çalışan Kadir Atasoy da yaklaşık 13 yıldır bu işi yaptığını söyledi.

Ramazan ayında da çalışmaya devam ettiğini anlatan Atasoy, "Her gün dışarıdaki sıcaklığın iki katında çalışıyorum. Buna rağmen orucumu tutuyorum. Susuzluk da beni biraz zorluyor" dedi.

Atasoy, her işin bir zorluğunun bulunduğunu dile getirerek, "Bizim işimiz de gün boyu ayakta kalarak, ocaktaki döneri çevirmek. O nedenle ramazanda çalışmak biraz zorluyor ama ben işimi severek yapıyorum" ifadesini kullandı.

Fırında çalışan pide ustası Ahmet Yılmaz da bu sene ramazanın biraz daha zor geçtiğini söyledi.

Açlıktan ziyade susuzluğun kendilerini zorladığını anlatan Yılmaz, "Dışarısı sıcak, fırın daha da sıcak. Nefes almaya vaktimiz yok. İftara kadar durmadan çalışıyoruz. Orucumuzu da fırında açıyoruz. Sıcağa ve zorluklara rağmen ramazanda çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak ustası Ali Köse oruçluyken kaynak yapmanın zor olduğunu belirterek, "Sabah başlıyoruz, akşam iftara kadar çalışıyoruz. Yorucu oluyor, zorlanıyoruz ama orucumuzu tutmaktan vazgeçmiyoruz. Allah her şeyin kolaylığını veriyor" dedi.

İnşaat işçisi Nedim Güler de 27 yıldır inşatta çalıştığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Güneşin altında saatlerce çalışıyoruz. Bizim işimiz bilek gücü isteyen bir iş. O nedenle sürekli hareket halindeyiz ve bir şeyler taşıyoruz. Bu durum da oruçluyken yoruyor bizi. Aşırı sıcaklarda bazen gündüz çalışamıyoruz. Ekmeğimiz için de çalışmak zorundayız. O nedenle zorlansak da hem oruç tutuyoruz hem de çalışıyoruz. Evde 6 kişi benden ekmek bekliyor. Allah'a şükürler olsun ki sağlığım yerinde. Sağlığım el verdiği sürece de hem orucumu tutarım hem de çalışırım."