RİZE (AA) - Rize Valisi Erdoğan Bektaş, bölgedeki turizm faaliyetini daha aktif hale getirmek için Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda, Türkiye'nin en büyük teleferik tesisinin projesini tamamladıklarını söyledi.

Bektaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaçkar Sıra Dağları'nın 3 ile 4 bin rakım arasında bir sıra dağ dizisi olduğunu, Doğu Karadeniz Bölgesine çok büyük değer kattığını belirtti.

Trabzon, Rize ve Artvin sıra dağlarını bünyesinde bulundurduğunu vurgulayan Bektaş, kalkınma hamlesinde öncelikleri arasında Kaçkar sıra dağlarının olduğunu ifade etti.

Bektaş, Kaçkar Dağları'nın çok büyük bir turizm potansiyelini bünyesinde barındırması nedeniyle çalışmalara hız verdiklerine dikkat çekerek, "Bölgedeki turizm potansiyelini aktif hale getirmek için Kavrun bölgesinde Türkiye'nin en büyük kayak tesisini projelendirdik. Yakında, yap işlet devret modeliyle ihaleye çıkmayı düşünüyoruz. Bize verilen sözler ve her şey doğru gidiyor. Teleferik projesinde zirvelerden birisi göller bölgesi olacak. Dört zirveye dört istasyon ile ulaşmış olacağız. Esas amacıyla kayak tesisi olarak düşündüğümüz projenin, bu bölgenin turizmini 12 ay boyunca aktif kılacağını düşünüyoruz." dedi.

Havaalanının turizmin gelişmesi için anahtar kavramlardan bir tanesi olduğunu da savunan Bektaş, "Rize-Artvin Havaalanının ihaleye çıkmasıyla birlikte iş rayına girdi. Havaalanı yapılacak yer ile Ayder Yaylası'nda yapılacak teleferik alt istasyon arası 45 kilometre. Kayak tesisi yapılacak bölgeye yaklaşık 600 bin turist geliyor. Doğrusu turizm için 600 bin rakamı bu toprakların hak ettiği bir rakam olmasa da fena bir rakam değil. Önemli olan gelen rakamdan ziyade bu rakam buraya nasıl yansıyor? Rakamlardan ziyade verilen hizmetin kalitesi ve niteliği önemli. Gelen insanların bölge insanına fayda bırakması gerekiyor. Bu kayak, teleferik, havaalanı, hepsi bir arada olmalı. Turizm birikimi ve kültürünüz olmalı. Turizmi pazarlamalı ve satabilmelisiniz." diye konuştu.

Bektaş, bölgenin doğal bir gelişime ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak, "Kime rakip olacağız, Davos ve Alpler'e mi? Alpler ve Davos kaç yıldır çalışıyor? Onların alt yapısı ve bizim alt yapımızı karşılaştıracağız. Onların geçtiği yollardan bizde geçip inşallah o sonuçlara ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

-Yeşil Yol çalışmaları

Bütün çabalarının insanların doğal güzelliklere ulaşmasını sağlamak olduğunu belirten Bektaş, "Yeşil yolda bu bağlamda yapılmış bir proje. Samsun'dan başlayıp Artvin'e kadar 2500-2800 metreye ulaşan dağlardan devam eden, yaylaları birbirine bağlamayı amaçlayan büyük bir proje. Proje Kavrun ve Samistal yaylasında kalmıştı. Başladık ve devam ettiriyoruz. Bağlantı olarak çok fazla eksiğimiz kalmadı. Standartların yükseltilmesi için epey daha işimiz var. Bağlantıyı önümüzdeki ilkbaharda tamamlayıp Arhavi Artvin'e ulaştırmış olacağız." şeklinde konuştu.

Bektaş, Yeşil Yol çalışmasının bölgeye önemli katkı sağlayacak bir proje olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Gerçekten bir bütün olarak alt yapı ihtiyacını karşılamak ve dağların imkanlarını insanlarımızla buluşturmak için çalışıyoruz. Gerek bizim gerek yurt dışından gelecek turistlerle buluşturmaya çalışıyoruz. Kaçkarlar başlı başına Doğu Karadeniz kalkınma hamlesi, kalkınma hareketi, faaliyeti için yeterlidir. Kendi bünyesinde yeterince potansiyel taşıyor. Dört mevsim 12 ay gerçekten güzel bir imkan güzel bir potansiyel. Ülkemize verilmiş bir imkan, nimet. İnşallah bunu değerlendirip insanımızın hizmetine sunacağız."