ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Hopa ilçesinde 12 yıl önce yapılan kadastro çalışmalarının ardından Bucak Mahallesi'nin 43 hanesinden 17'si Esenkıyı köyüne dahil edilince akrabalar bir sınırla ayrıldı.

51 yaşındaki Yılmaz Kutlu,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılında yapılan kadastro çalışmalarının ardından 43 haneli Bucak Mahallesi'nin ikiye bölündüğünü, dereyle ayrılan kısımdaki 17 hanenin Esenkıyı köyünde kaldığını söyledi.

Kutlu, mahallenin bir sınır çizgisiyle bölünmesinin ardından evinin Esenkıyı köyünde, babasının evinin ise Bucak Mahallesi'nde kaldığını ifade ederek, "Mahallede kalan babam ve akrabalarımla evlerimizin balkon ve penceresine çıkarak konuşabiliyoruz. Telefon ve benzeri iletişim araçlarına ihtiyaç duymuyoruz" dedi.

Köyde ikamet etmesine rağmen belediye sınırları içerisindeki Bucak Mahallesi sakinleri gibi kendisine de her ay düzenli olarak elektrik faturası geldiğini anlatan Kutlu, "Normalde köylerde ikamet eden vatandaşlara elektrik faturası 2 ayda bir geliyor. Ben de köyde oturduğum halde şehirde yaşıyormuşum gibi her ay fatura geliyor. Ben nasıl köylüyüm, anlamadım. Hizmeti köy muhtarlığından aldığımız halde şehirde yaşıyor gibi fatura ödemek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Kutlu, sınırda oldukları için ne köy muhtarlığı ne de belediyeden istedikleri hizmeti alamadıklarını savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle köy ile mahallenin ortak yolu bozuk. Bir kısmı asfalt, bir kısmı ise stabilize yol. Özellikle yağışlı havalarda yolda ulaşım daha zor hal alıyor. Araçlarımızı tamirden çıkartamıyoruz. Seçim zamanlarında köyümüze gelen bütün siyasi partiler, yolun standardının iyileştireceği ve yaşadığımız sıkıntıların giderileceği sözünü veriyor. Maalesef seçimin ardından hiçbir şey değişmiyor. Köylüler ve mahalle sakinleri olarak çok mağduruz. Sorunlarımıza çare bekliyoruz."

Yaşam kalitelerinin artması için ya ayrı muhtarlık ya da daha önce bağlı bulundukları Bucak Mahallesi'yle birleşmek istediklerini kaydeden Kutlu, "Çok kez ilgili makamlara birleşmek için dilekçe verdik ama maalesef sonuç alamadık" ifadesini kullandı.

- "Cami ve çay alım yerini ortak kullanıyoruz"

Esenkıyı köyünde yaşayan Şaban Kara ise kadastro çalışmalarının ardından yaşanan ayrılmaya karşı çıktıklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Tapu Kadastro yetkilileri ise kendilerinin ölçüm yaparken kimsenin itiraz etmediğini savundu. Köylüler olarak dönemin valisine, kaymakamına giderek derdimizi anlattık. Bölünen köy ile mahallenin tekrar eskisi gibi birleştirilmesini talep ettik. Bütün çabalarımıza rağmen sonuç elde edemedik. En son bize '100 seçmeniniz varsa bu iş olur' dediler. Hesap ettik, seçmen sayımızın 150'ye çıktığını imzayla tespit ederek tekrar başvurduk. Ardından bize 1986 yılında çıkan kanunla her iki yerleşim yeri arasında en az 5 kilometre mesafe olması gerektiğini söylediler. Ne yazık ki Esenkıyı ile Bucak Mahallesi arası 3 kilometredir. Burada da mesafe engeli çıktı karşımıza."

Mahallenin ortasından sınır çizildiğini, kendisinin Esenkıyı köyünde, daha sonradan vefat eden babasının evinin ise Bucak Mahallesi'nde kaldığını dile getiren Kara, "Ben köylü olurken babam ve bazı akrabalarım Bucak Mahallesi'nde kaldı. Seçimlerde oyumu Esenkıyı köyünde kullanırken annem Bucak Mahallesi'nde kullanıyor" diye konuştu.

Kara, cami ve çay alım yerini, Bucak Mahallesi sakinleriyle ortak kullandıklarını belirterek, "Bölünmenin ardından köyümüze hizmet almakta bazı sıkıntılar çekiyoruz. Köy muhtarıyla mahalle muhtarı sorumlulukları birbirlerinin üzerine atıyor. En büyük sıkıntımız köy ve mahalle yolunun bozuk olmasıdır. Yıllardır hizmet bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Köy sakinlerinden Nevzat Adalı da evlenmeden önce eşinin Bucak Mahallesi, kendisinin ise Esenkıyı köyünde yaşadığını kaydederek, "Evleneli 2 sene oldu. Şu an bile seçimlerde eşim oyunu Bucak Mahallesi'nde kullanıyor, ben Esenkıyı köyünde kullanıyorum. İlginç yanı ise Esenkıyı köyünde oturduğum halde kimliklerimizde hala Bucak Mahallesi'nde ikamet ettiğimiz yazıyor" dedi.