KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) tarafından 1958 yılında yaptırılan ve 3 yıl önce bakımsızlıktan kapanan Yenişehir Sineması restore edilerek yeniden açılacak.

Yıllar içinde pek çok önemli filme ve tiyatro oyununda ev sahipliği yaptıktan sonra 3 yıl önce kapanan Yenişehir Sineması yeniden onarıldıktan sonra eski günlerindeki gibi çalışmaya başlayacak.

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, yaptığı yazılı açıklamada, uzun yıllar ülkenin önemli sinemaları arasında yer aldıktan sonra bir süre önce kullanım dışı kalan Yenişehir Sineması'nın yeniden işlev kazanacağını belirtti.

Sinemayı eski ihtişamlı günlerine döndüreceklerini belirten Güleç, şunları kaydetti:

"Mülkiyeti KARDEMİR'e ait olan sinemayı restore ederek Karabük'ün hizmetine sunacağız. İlimize hatta ülkemize önemli hizmetler veren bu salon, yeniden kazandırılacak. Tarihe tanıklık eden salonu aslına uygun onaracağız. Her şey korunarak işlev kazandırılacak. Çalışmalara başlandı. Bir yıl içinde yeniden hizmet verecek konuma getirmeyi hedefliyoruz."

- Yenişehir Sineması

Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası KARDEMİR tarafından 29 Mayıs 1954 yılında Ünlü Tiyatro Sanatçısı Muhsin Ertuğrul'un önerisiyle yapımına başlanan Yenişehir Sineması, 6 Ağustos 1958'de hizmete açıldı.

Bin 350 metrekare kapalı, bin 500 metrekare de açık alana sahip 750 kişi kapasiteli, özel akustik ve sahne düzenine sahip sinema, 2008'e kadar önemli film ve tiyatro oyunlarına sahne oldu.

1960, 1970, 1980 ve 1990'lı yıllarda ülkenin önemli salonları arasında olan sinema, 2008-2013 yıllarında kültür merkezi olarak hizmet verdikten sonra kapatılmıştı.