ZONGULDAK (AA) - Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde yer alan ve ''Karadeniz'in Efesi'' olarak adlandırılan Tieion Antik Kenti'nde yaz mevsiminde sürdürülen bu yılki kazılara, ABD'den gelen 5 kişilik ekibin katılımıyla başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdare Müdürlüğünün desteğiyle 2006'da Filyos'ta başlatılan kazılara, bu yıl America Central Florida Üniversitesinden Dr. Edward Dandiow ile beraberindeki 4 öğrenci de katıldı.

Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Filyos Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ereğli Müze Müdürlüğüyle yürütülen kazı çalışmalarının iki ay süreceğini söyledi. 

Bu sezon yapılacak kazıların öncelikle akropol ve savunma kulesinde süreceğini belirten Yıldırım, “Yaklaşık 45 kişilik bir ekiple kazı devam ediyor. Bu yıl uluslararası bir çalışma haline getirdiğimiz kazıya Dr. Dandiow ve ekibi de destek veriyor" diye konuştu. 

Şahin Yıldırım, çalışmaların antik limanda ve bölgedeki 4 batık gemi üzerinde de devam edeceğini kaydetti.

- Tieion Antik Kenti

Zonguldak'ın kuzeydoğusundaki sahil kenti Filyos'ta yer alan Tieion Antik Kenti, "Tios" adlı rahibin önderliğindeki "Miletos kolonisi"nce kurulmuş. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris'in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklara bağlı olarak varlığını sürdürmüş. 

Romalılar tarafından yıkılıp yağmalanan kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etmiş. Bölge, sonraki dönemlerde ise balıkçı kasabasına dönüşmüş.

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahlarca araştırmalar yapılan antik kentte 2006'da başlatılan kazı çalışmalarının, Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması amaçlanıyor.