GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - KAMİL YILMAZ - Giresun'da yaşayan Bilal Hayta (53), oto tamirciliği yaparken biriktirmeye başladığı oyuncak arabaların yanı sıra eski para ve pul koleksiyonu oluşturdu.

Görele ilçesinde üç dönem şoförler odası başkanlığı yaptıktan sonra kendi işini kuran Hayta, çocukken başlayan eski araba sevgisi sayesinde 270 oyuncak arabayla koleksiyon oluşturdu. Arabalarına gözü gibi bakan Hayta'nın, 250 paradan oluşan eski para ve 500 pulluk koleksiyonları da bulunuyor.

İki çocuk babası Hayta, AA muhabirine, geçmişe ait bazı eşyaları biriktirdiğini ve bunları gençlere tanıtmak istediğini belirtti.

Oyuncak arabaları 1971 yılından beri toplayarak koleksiyon hazırladığını ifade eden Hayta, baba mesleği oto yedek parçacılığı sonrası araba merakının oluştuğunu ve böylelikle koleksiyonunu amatörce yapmaya başladığını anlattı.

Hayta, seyahat ettiği illerde bu tarz araçların satıldığı dükkanları ziyaret ettiğini belirterek, geçmişi geleceğe aktarmak adına koleksiyonu meydana getirdiğini söyledi.

Arabanın dışında pul ve eski paraları da sakladığını dile getiren Hayta, ortaokulda öğretmeninin koleksiyonla ilgili yaptığı konuşma sonrasında pul koleksiyonu hazırlamaya karar verdiğini vurguladı.

- Koleksiyonundaki 3 bin 500 pul yanmış

Hayta, 15 sene önce dükkanlarının yandığını ifade ederek, "2000 yılında oto yedek parça dükkanımız yandı. Pullarımın büyük bir kısmı yandı. 4 bin pul vardı. Geriye yaklaşık 500 pul kaldı. Bu yangından sonra koleksiyonumdakileri evimde tutuyorum. İş yerine götürmüyorum, çünkü bende olumsuz bir iz bıraktı" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar çıkan madeni ve kağıt paraları muhafaza ettiğini vurgulayan Hayta, Osmanlı dönemine ait madeni paraların da koleksiyonunda olduğunu bildirdi.

- "Geçmişi geleceğe, gençlere aktarmak istiyorum"

Geçmişi geleceğe aktarmayı hedeflediğini anlatan Hayta, "Geçmişe ait koleksiyonumu gençlere tanıtmak adına küçük bir dükkanda sergilemeyi düşünüyorum. Gençliğin de bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Gençlerin çoğunun bilgisayar, televizyon ve internetten başka düşündüğü bir şey yok. Bunlarla belki kendilerini bu yola kanalize edebilirler."

Hayta, geçmişin izlerini taşıyan koleksiyonunu oğlunun devam ettirmesini istediğini kaydetti.