DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - Düzce'de, lezzeti dolayısıyla talep gören, Osmanlı'da saray mutfaklarını süsleyen Konuralp pirincinin ekimine başlandı.

Merkeze bağlı Konuralp beldesinde çiftçiler, şafak vakti sulak alanlara giderek, tenekelerdeki tohumları toprakla buluşturdu. Böylece, tarladan sofraya yaklaşık 5 ay süren pirincin üreticiler açısından meşakkatli yolculuğu başlamış oldu.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Konuralp Şubesi Başkanı Fatih Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pirinç üretiminin zahmetli ve çok zor bir iş olduğunu söyledi.

Bayraktar, 5 ay boyunca sürekli su ve çamurun içinde dolaştıklarını belirterek, "Ekimlere bugün başladık. Pirinci elde etmek için 5 ay boyunca çalışmalara devam edeceğiz. Ektiğimiz tohum 5 ay sonra vatandaşın sofrasına geliyor. Çiftçilerimiz bu süre zarfında hep tarlalarda suyun içerisinde oluyor. Satış sırasında çiftçimizin morali fiyat dolayısıyla bozuluyor. Şimdi tohum atıldı, bir ay sonra ilaçlama yapılacak. Daha sonra ot biçme işlemi ile devam edecek. Ürünümüz, 5 aylık süre sonrasında sofralarımıza gelecek." diye konuştu.

- Ürün diğer bölgelerden de talep görüyor

Konuralp pirincinin marka haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, ürünün diğer bölgelerden de talep gördüğünü kaydetti.

Talebin, kullanılan sudan kaynaklandığını aktaran Bayraktar, "Toprak her yerde aynı toprak fakat su barajdan geldiği için farklılık yaratıyor. Lezzeti de çok farklı oluyor. Kullandığımız su, herhangi bir fabrika suyu ya da atığa maruz kalmıyor. Doğallığı oradan geliyor. Bu sebeple de kaliteyi ve ağız tadını bilen kişiler buranın pirincini tercih ediyor." dedi.

Konuralp havzasında 2 bin 500 dönüm arazide ekim yapıldığını dile getiren Bayraktar, bu yıl bin 300 ton civarında rekolte tahmin ettiklerini belirtti.

Bayraktar, hava şartlarının iyi gitmesi halinde rekoltenin yükselebileceğini sözlerine ekledi.