ÇORUM (AA) - Türkiye’nin en önemli kültür değerlerinden biri olan ve başkenti Hattuşa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hitit Medeniyeti'ni Korelilere tanıtılması için "Kore-Çorum Dostluk ve Kültür Buluşması" düzenlendi.

Çorum Valiliği ile Güney Kore Büyükelçiliği tarafından hazırlanan ve Başbakanlık Tanıtma Fonunca da desteklenen proje kapsamında, kente gelen Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho başkanlığındaki Kore'deki sivil toplum kuruluşları, iş adamları ve turizm acentesi müdürlerine Çorum ve Hititler tanıtıldı.

Tarihi Çorum Müzesi'nde düzenlenen programda Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ile Kore gazileriyle ilk olarak müze bahçesinde açılan ahşap oymacılığı, el baskıcı yazmacılık, taş işlemeciliği ve bakırcılık sergilerini gezen Büyükelçi Yunsoo Cho ve beraberindekiler, daha sonra müzeyi ziyaret etti. 

Vali Ahmet Kara, konferans salonunda düzenlenen açılış toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Güney Kore arasında 1950'li yıllarda başlayan dostluğun halen devam ettiğini, uzun yıllar da devam edeceğine inandığını söyledi.

Hayata geçirilen proje ile iki ülke insanı arasında kültürel ve ticari bağlar kurulması, farklı kültürlere ve medeniyetlere mesken olan Anadolu coğrafyasında köklü tarihi ve zengin kültürel varlıkları ile önemli bir yer edinen Çorum'un tanıtımının yapılacağını ifade eden Kara, "Çorum'a ve Hitit Medeniyeti'ne Uzak Doğulu turistlerin ilgisi her geçen gün artmaktadır. Japonlardan sonra Koreliler de kentimize ilgi duymaya başladı. Çorum ve Hititlerin daha fazla tanıtılması için bu tür projeleri uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

- "Hititlerin başkenti Hattuşa, Korelilerin ilgisini çekecek tarihi ve kültürel potansiyele sahip"

Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho da Çorum'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Hititleri ilk kez lise eğitimi sırasında bir derste demir çağını işlerken duyduğunu dile getiren Cho, "Bugüne kadar Hititleri ziyaret etmenin hayalini kuruyordum. Büyükelçi olarak atandıktan sonra bu hayalim gerçek oldu" dedi.

Türkiye'ye gelen turistlerin farklı gruplar olduğuna dikkati çeken Cho, "Az güneş alan Almanya ve Rusya'nın vatandaşları Güney sahillerinde güneşin tadını çıkarırken su ve ağacın az olduğu Arap ülkeleri de Karadeniz'de vakit geçiriyorlar. Güney Koreliler de Türkiye'nin köklü tarihi ve güzelliklerini görmek için buraya geliyorlar. Hititlerin başkenti Hattuşa, Korelilerin ilgisini çekecek tarihi ve kültürel potansiyele sahip. Büyükelçilik olarak Hattuşa'yı en güzel şekilde tanıtacağız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Uğurludağ ilçesindeki Resuloğlu ören yerlerinde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım tarafından "Çorum ve Hititler" konferansı verildi.

Koreli heyete arkeolojik kazılar sırasında bulunan tabletlerde yazılı bazı yemek tariflerinden elde edilmiş ve bir çoğu günümüzde halen uygulanan 4 bin yıllık Hitit yemekleri de ikram edildi. 

Koreli heyet, yarın Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerini gezecek.