TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - SEYİT AHMET EKSİK- Trabzonlu besicinin Urfa'da yetiştirdiği ve ''Haydar" ismini verdiği bir tonluk deve, Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Akyazı Mahallesi'nde kurulan hayvan pazarında hem besiciler hem de vatandaşlardan ilgi görüyor.

Trabzon'da kurbanlık deve görmenin şaşkınlığını yaşayan vatandaşlar, deveyle bol bol fotoğraf çektiriyor. Hayvan pazarının bir günde ilgi odağı haline gelen "Haydar" adlı deve, aynı gün 15 bin liradan alıcı buldu.

Deveyi satmak üzere hayvan pazarına getiren Ahmet Sezgin Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 yıldır besicilikle uğraştığını ve Trabzon'da gıda sektöründe iki firması olduğunu söyledi.

Urfa Siverek'te de deve yetiştirdiğini dile getiren Kartal, "Siverek'te yetiştirdiğimiz ve adını 'Haydar' koyduğumuz devemizi kurbanlık olarak Trabzon'a getirdik. Trabzon'da hayvan pazarında ilk deve olacak." ifadelerini kullandı.

Kartal, Trabzon'a deveyi getirerek bu işte öncü olduğunu belirterek, "Deve çok mübarek hayvan ve kurban edilmesi de bu nedenle çok güzel. Buna ben öncülük ettim. Diğer arkadaşlarımın da ileride bu işe devam edeceğini düşünüyorum. Bu işte ilk adım önemlidir. İlk adımı ben attım ve Trabzon'a ilk kurbanlık deveyi getirdim." diye konuştu.

- "Gün geçtikçe ilgi artıyor"

Kurban pazarında "Haydar"a ilginin çok yoğun olduğunu vurgulayan Kartal, "Vatandaşlarımız Haydar'ı çok sevdi. Onunla fotoğraf çektiriyorlar, ilgi çok yüksek. İnsanlar onu hiç bırakmıyor. O yüzden hayvan bazen yemini yiyip yatamıyor ve bütün gün ayakta kalıyor. Gün geçtikçe de ona ilgi artıyor." dedi.

Kartal, deveyi 15 bin liraya sattıklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Haydar, bir ton geliyor ve yaklaşık 380 kilogram et vereceğini düşünüyorum. Satışını gerçekleştirdik ve hisse sahiplerini bekliyoruz. 7 hisse olarak kesmeyi planlıyoruz. İlk defa kurbanlık deve yetiştirdim. Seneye 4 ya da 5 tane yetiştirmeyi planlıyorum. Türkiye'de kurban pazarlarında deve olduğunu düşünmüyorum. Belki de bu yönde biz ilk olacağız. Haydar dışında pazara 300 büyükbaş hayvan getirdim, bunların da 200'ünün satışı gerçekleşti. Bir tır hayvanımız daha yola çıkarıldı. Onların da gelmesini bekliyoruz."

Deve etinin çok lezzetli olduğuna dikkati çeken Kartal, kesiminin de normal kurbandan farklı yapıldığını anlattı.

- Vatandaşlar şaşkın

Kurbanlık almak için pazara gelen Yalçın Birşen de çok şaşkın olduğunu ifade ederek, "Kurbanlık almak için geldim, deve ile karşılaştım. Yıllardır kurban kesiyoruz, buraya gelirim ama ilk defa deve gördüm. Filmlerde göründüğü gibi değil. Çok etkilendim. 'Eti nasıldır' merak ediyorum ama kurban kesmek için düşünmem. Biz bunu kesemeyiz, bunu kesmeye de usta lazım." diye konuştu.

Deve ile fotoğraf çektiren Hacer Özdemir ise ilk defa hayvan pazarına geldiğini belirterek, "Hayatımda ilk defa deve gördüm. Çok güzel bir hayvan. O nedenle fotoğraf çektirdim. Çok hoşuma gitti. İyi oldu burada bir devenin olması ama kurbanlık olarak hiç düşünmedim. Fiyatı 15 bin lira. Bizim bütçemiz o kadar değil. Ekonomik olsa ortaklarla birlikte düşünülebilirdi." ifadesini kullandı.