TRABZON - ATİLLA KURTOĞLU - Trabzon'da ortaokul yıllarında hobi olarak tekne maketi yapmaya başlayan Oğuz Sevinç, üniversite eğitiminin ardından kurduğu tesisinde Avrupa Birliği standartlarında (CE) tekne imal ediyor.

Trabzon'un Akçakale Limanı'nda inşa ettiği 110 metrekare kapalı, 400 metrekare açık alanda tekne üretimi yapan 30 yaşındaki Sevinç, AA muhabirine, teknelere ortaokul yıllarında merak saldığını anlattı.

Tekne çizimlerine bu dönemde başladığını ve üniversite yıllarında maketlerini yaptığını dile getiren Sevinç, üniversitede okurken bir arkadaşıyla Tokat'ta yat yaptıklarını söyledi.

Üniversite eğitimi sonrası döndüğü Trabzon'da fabrikalarda, ardından girdiği sınavı kazanarak 2 yıl bir bankada çalıştığını dile getiren Sevinç, hayalindeki işi yapabilmek için bankadaki görevinden istifa ettiğini ve Akçakale Limanı'nda tekne üretmek üzere tesis kurduğunu belirtti.

- "TRB 500" ismini verdi"

Sevinç, kurduğu tesiste tadilatlarla birlikte 7 tekne üretip kendi markasını oluşturduğunu ifade ederek, insanların aklında Trabzon'da sadece kayık yapıldığı düşüncesi olduğunu, bunu aşmak ürettiği farklı modeldeki tekneye "TRB 500" adını verdiğini söyledi.

Tekneyi 3 ayda tasarladığını, 2 ayda da kalıbını yaptığını anlatan Sevinç, "Tekneye çift kişilik kamara yaptık. Normalde 5 metrelik teknede kamara olmaz. İçten takma motor yerleştirdik. Aerodinamik yapısı çok farklı oldu. Normalde 9 veya 10 beygirlik motorlarla bir teknenin gidebileceği mesafe 7-8 mil iken biz bu tekneyle 9 mile ulaştık. Tekneyi tamamen fiberglastan imal etmedik. İç kısmını, yaşam mahallini ahşaptan yaptık" diye konuştu.

- "Yat görünümlü özel tekne yapıyorum"

Yat görünümlü özel tekne yaptığını ifade eden Sevinç, şunları kaydetti:

"Bildiğim kadarıyla Türkiye'de böyle tekne imalatı yapan yok. Hatta Avrupa'da da yok. Amerika'da var. Onların da boyu bundan çok daha uzun. Onların ürettiği tekneler 6,5 veya 10 metredir. O teknelerde böyle içten motorlu değil, genelde asma motorlu oluyor. Ürettiğimiz tekneleri, maliyet düşük olsun, herkes kullanabilsin diye içten motorlu yaptık."

Sevinç, ürettiği teknelerin 5 metreden küçük olmaları nedeniyle vergiden muaf olduğunu dile getirerek, motorunun 10 beygirden küçük olması nedeniyle de kullanmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmadığını söyledi.