ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Tornacılıkla geçimini sağlayan 62 yaşındaki Makine Mühendisi Şafak Tortu, hobi amaçlı başladığı fotoğrafçılık, karikatüristlik ve heykeltıraşlıkta kazandığı 20'nin üzerinde madalya ve onur ödülüyle beğeni topluyor.

Kent merkezinde torna atölyesi bulunan Tortu, 1972'de bir dergide çizgi hayatına başlamasının ardından 1977'de ilk ödülünü aldı. 1978'de İstanbul Sanayi Odasının (İSO) fotoğraf yarışmasında üçüncü oldu. 14 yıl önce rölyef-heykel tasarım ve yapımına başlamasının ardından çeşitli festivallere katıldı.

Tortu, 2012'de Macaristan'da düzenlenen "Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP)" gözetimindeki yarışmada "İnkar" adlı deneysel fotoğrafıyla altın ve bronz madalya kazandı.

Şafak Tortu, AA muhabirine, baba mesleği olduğu için makine mühendisliğini seçtiğini belirterek, mesleğinden memnuniyet duyduğunu söyledi. 

Tortu, şöyle konuştu:

"Başka meslek olsa yapabilir miyim' diye düşünüyorum. Bana en uygunu bu gibi geliyor. İş yeri sahibi olduğum için diğer uğraşlarımı yapmama engel değil. Gün boyunca torna ve frezeyle meşgul olmuyorum. Zaman buldukça karikatür çiziyorum, fotoğrafla uğraşıyorum ve rölyef-heykel tasarımının yanı sıra desen çalışmaları yapıyorum. Karikatürle istanbul'da okuduğum sırada dergiye çizerek başladım. Okulum bitince Zonguldak'a döndüm. Burada sergiye davet edildim. Tekrar çalışmalara başladım. Davet edilmeseydim körelecektim. İlk makinemi aldığımda değişik şeyler çekmek istedim. Çizdiğim karikatürleri fotoğraf haline getirmeye gayret ettim. İlk seferde başarılı olamadım ama çektiğim fotoğraflar beğeni alınca bu alana yöneldim. Normal fotoğrafçılığın dışında şeyler yapmak istedim. Karikatür kafasıyla ilk önce kağıt üzerinde düşündüm, daha sonra fotoğrafladım.

Bu da beni farklı kıldı sanırım. Macaristan'da katıldığım yarışmada altın ve bronz madalya aldım. Şu anda 20'ye yakın madalya ve onur ödülüm var."

İş yerini, fotoğrafçılığı, karikatüristliği ve rölyef-heykel tasarım çalışmalarını bir arada yapmanın kendisini yormadığını anlatan Tortu, "Sanatların hepsi birbirini besler. Dolayısıyla ben de oradan besleniyorum. Yaptığım çalışmalarla çevremden olumlu tepkiler alıyorum" diye konuştu.