ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cemil Yapar, "Şehide Ağıt Türküsü" adlı şiir kaleme aldı.

Yapar, şehit ailelerinin sesi olabilecek 6 kıtadan oluşan şiir yazdı. Daha sonra şiirin 3 kıtalık bölümü, bestekar Musa Kaldı tarafından bestelendi. Yaklaşık 10 gün önce amatör bir çekimle klibe dönüştürülen türkü, sosyal medyada dinleyicilerle buluştu.

Prof. Dr. Yapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1995 yılından bu yana makale ve şiir yazdığını söyledi.

Hayatındaki birikimlerini yazıya dökmeyi sevdiğini anlatan Yapar, "Mesleğim matematik ancak edebiyata ve güzel sanatlara çok ilgim var. Kültürel değerleri önemsiyorum. Bu nedenle matematik bilimini tamamlarken duygu pınarımın taşması sonucu şiire başladım. Zaten şiir kısa konuşma ve öz söyleme sanatıdır. Bu bakımdan da matematikçilerin daha iyi şiir yazabileceklerine inanıyorum." dedi.

Kendisinin de şehit torunu olduğuna dikkati çeken Yapar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadolu toprağı üzerinde yaşayan herkesin ailesinde şehit vardır. Bu ülkeyi yurt olarak tutmak zor bir konudur. Anadolu'da uzun yaşayan millet ve devlet, Türk devletidir. Güçlü ordusuyla bunu başarmıştır. Çünkü bu topraklar güçlü orduyu emreder. Düşmanları çoktur. Gerek jeopolitik durumu gerek diğer tabiat durumu nedeniyle bu toprakta yaşamanın mücadele yapma gerektiğini bize öğretir. Şehitler geçmişte vardı, bugün de var, yarın da olacaktır. O nedenle onları bağrımıza basmak ve doğan çocuklarımızı bu konuda duygulandırmak içimden gelmiştir. Ben de bir şehit torunuyum. Her an düşman hazır beklemektedir. Onun için şehit olmayı her zaman göze almalıyız. Şehitlerimize sahip çıkmalıyız. Ben de bunu şiirimle yapmak istedim."

- "Şehit verenlerin duyguları ortaktır"

Yapar, şehitlere olan duyguyu anlatmak istediğini aktararak, "Şiirde, bir annenin, babanın, eşin, kardeşin içinden geçenleri dile getirmeye çalıştım. Tabii ki burada kısa ve özet olarak vermeye çalıştım. Genç yaşta bir evladını veya hanımını, annesini, babasını geride bırakıyor. Onlar, ona duygularını çeşitli şekilde dile getiriyorlar. Bunlar kulaklarımızda kalan ve duyduklarımız. Aslında benim de içimden geçen duygulardır. İçimden geçeni kağıda dökmeye çalıştım. Fakat acı ortaktır. Farklı görünse de şehit verenlerin duyguları ortaktır. Bunları paylaşanlardan biri de benim. O nedenle bu duyguları kaleme almaya çalıştım." diye konuştu.

Şiiri yazmasının ardından bestekar arkadaşının kendisiyle görüştüğünü belirten Yapar, görüşme neticesinde şiirinin bestelendiğini ve daha sonra klip çekildiğini anlattı.

Şanlıurfalı bestekar Musa Kaldı'ya şiirini verdiğini dile getiren Yapar, "Bestekar arkadaşım şiirin bestesini yaptı. Amatör bir şekilde hazırlanan klip de 26 Mart'ta internette yayımlandı." ifadelerini kullandı.

Yapar, şiiri okuyan şehit yakını ya da vatandaşlardan güzel tepkiler aldığını da anlatarak, "Bu bir ağıttır. Ağıtlar bu toprağın her köşesinde yakılır, değişik şekilde ifade edilir. Bu ağıt bir nevi ortak ifadedir. Dinleyenler gerçekten etkileniyor. Özellikle klibiyle dinlenildiğinde başka duygular besleniyor ve duyusallık yaşanıyor." şeklinde konuştu.

Yapar, Türkiye'nin güçlü bir millete sahip olduğunu vurgulayarak, birlik ve beraberlik içerisinde güçlü bir şekilde ayakta durulması gerektiğini kaydetti.

- "Şehide Ağıt Türküsü"

Koynumda sakladım oğlum resmini / Şehit verdim seni vatan uğrunda / Künyene yazmışlar yavrum ismini / Şehit verdim seni vatan uğrunda

Delinmiş vücudun, kanlı gömleğin / Direnmiş bedenin aslan yüreğin / Yanına yükseldin şimdi meleğin / Şehit verdim seni vatan uğrunda

Hazırlık yapıldı sazlı düğüne / Karalar giydirdik sarı geline / Bayrağa sarılı geldin köyüne / Şehit verdim seni vatan uğrunda.