SAMSUN (AA) - Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), yeni sanat sezonunun açılışında sahneye koyduğu "Nart Ateşi" (Bir Kafkasya Masalı) sahne gösterisini yeniden sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

SAMDOB Müdürü Mehmet Ortaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nartların (Çerkeslerin mitolojik kahramanlarına verilen isim) destanı anlatılan gösterinin, yoğun istek üzerine 24 Ekim'de tekrar seyirciyle buluşturma kararı aldıklarını söyledi.

Kafkasya'nın mitolojik en eski yerli halkı olan Nartların destanını anlatan "Nart Ateşi" sahne gösterisinin SAMDOB koro sanatçısı Ayşe Ceylan tarafından yazılıp yönetildiğini bildiren Ortaç, Çerkeslerin zengin kültür mirası ve onların şarkıları ve dansları ile ilgili hazırlanan projenin beklenilenden büyük ilgi görmesinin gurur verici olduğunu belirtti.

Ortaç, Nart Ateşi'nin, opera ve balenin yüksek sanat anlayışıyla Çerkeslerin köklerinden gelen zengin kültür mirasını masalsı bir hikaye olarak opera sahnesine taşındığını anlatarak, "Gösteride 152 yıllık bir Çerkezya serüveni ve Çerkeslerin ruhlarındaki diriliş hikayesi de anlatılıyor. Sadece Samsun'dan değil çevre illerden de sahne gösterisini izlemeye gelenler oldu. Bu kapsamda ilerleyen dönemde gösteriyi turneye taşımayı amaçlıyoruz." dedi.

Nart Ateşi, 1864 sürgün yıllarının trajedisini, sürgün sonrası diasporada yaşayan Nart'ların torunları olan Çerkeslerin kendilerine yepyeni bir gelecek kurma çabalarını, hayallerini, geleneklerini şarkılar, danslar ve şiirler eşliğinde anlatıyor.

Sahne gösterisinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Kafkas Halk Dansları Topluluğu, Samsun Çerkes Derneği Müzik Grubu "Ceguago", Mahalli Çerkes Dansçıları ve Ahulgoh Dans ve Müzik Topluluğu da Nart Ateşi'nin dansçıları eşlik ediyor.