KARABÜK (AA) - AHMET ÖZLER - Karabük'ün tarihi konaklarıyla ünlü ilçesi Safranbolu'da, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yaklaşık 100 bin yerli ve yabancı turistin konuk edilmesi bekleniyor.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu'daki otel ve pansiyonlarda bayram tatilinde rezervasyon yoğunluğu yaşanıyor.

Yerli turistlerin yanı sıra özellikle Çin, Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerden gelen turistlerin adeta akınına uğrayacak ilçenin her köşesinde konuklara Safranbolu lokumundan ikram edilecek.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatilinin uzamasıyla ilçede tam bir bayram havasının yaşandığını söyledi. 

İlçeye konukların gelmeye başladığını belirten Aksoy, 9 günlük tatil süresince günübirlikçilerle yaklaşık 100 bin turiste ev sahipliği yapmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliğini keşfederek otantik havası içinde bayramda 'zamanda yolculuk' yapmak isteyenler, 3 bin yıllık geçmişe sahip ilçemize yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Kastamonu, Zonguldak, Kocaeli, Sakarya ve Bolu gibi illerden bayramlarda yoğun talep görüyoruz" diye konuştu. 

- "Güleryüzlü göndermenin çabası içinde olacağız"

Aksoy, misafirlerin bayram tatilini huzurlu bir şekilde geçirmeleri için her türlü önlemin alındığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bayram süresince otel, pansiyon ve yeme içme yerleri denetlenecek. Rehberlerimiz her an misafirlerimize hizmet verecek. Bayram için direk turiste hizmet eden firmalar özel programlar düzenleyecek. Konuklarımızı Osmanlı örf ve adetleriyle ve Türk misafirperverliğinin sıcaklığıyla ağırlayıp, güleryüzlü göndermenin çabası içinde olacağız."

- Çikolata yerine lokum

Safranbolu'da lokum firması sahibi Nurdan Özağartan da Safranbolu lokumunun son yıllarda bayram çikolatasının yerini aldığını ifade etti.

Tarihi konakların tasvir edildiği değişik ambalajlarla üretilen ve günlük tüketilen lokumların, damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş ve safranlı gibi bir çok çeşitte ürettiklerini vurgulayan Özağartan, "Bayramlarda artık çikolata yerine lokumun tercih ediliyor. Bayram ziyaretlerinde çikolata yerine lokum ikramı yapılıyor. Bayramda ilçemize gelecek konuklar tarafından talep olacağı düşüncesiyle bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Bayramın yoğun geçmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.