KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, hükümet konağı olarak 1906 yılında inşa edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek 2007 yılında açılan Kent Tarihi Müzesi'nin 10. yılı kutlanıyor.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi Müdürü Safiye Partal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin Kastamonu Valisi Enis Paşa ile İlçe Kaymakamı Ahmet Bey öncülüğünde ilçe halkının maddi desteğiyle 1904 yılında yapıma başlandığını ve 1906 tamamlandığını söyledi.

Binanın "kale" olarak adlandırılan tepeye inşa edildiğini ve 800 metrekare kapalı alana sahip olduğunu ifade eden Partal, "1976'da yangın sonucunda kullanılamaz hale geldi. Daha sonra 200 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona başlandı, 2006'da tamamlandı. 8 Şubat 2007'de Kent Tarihi Müzesi olarak geziye açıldı. Müzemiz halkın bağışlarıyla oluşturuldu." diye konuştu.

Müzede 24 arkeolojik eser, 64 sikke, 184 etnografik eser bulunduğunu anlatan Partal, şöyle konuştu:

"Müzemizde toplam 272 eser var. Bunun yanı sıra envanterimize kayıtlı olmayan ve bağışlanan birçok eserimiz var. Halkımızdan gelen güzel kayda değer eserleri sergiliyoruz. Müzemiz 3 kattan oluşuyor. Giriş katta, Safranbolu hakkında, bilgiler, yayınlanan kitaplar, bilişim tarihi salonu ve toplantı salonu yer alıyor. 3. katta Safranbolu'nun özeti şeklinde, tarihi sırasına göre tarihi yapılar, tarihi ve kültürel özellikler yer alıyor. Zemin katta da eski dönemlerden günümüze kadar gelen el sanatları, demirci, bakırcı, semerci, yemenici, esnaf kahvesi gibi eserler canlandırma tekniğiyle sergilenmekte."

- 400 bin kişi ziyaret etti

Müzenin arka kısmında bulunan Tarihi Saat Kulesi'nin de müze kapsamında gezildiğini aktaran Partal, "Safranbolu Saat Kulesi ülkemizde çalışır ve çıkılır saat kulesi olma özelliği taşıyor. İlçenin en öneli yapılarından biri olan Kent Tarihi Müzemiz açıldığı günden beri yerli ve yabancıların ilgisini çekmekte. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Safranbolu'nun özeti şeklinde. Burada bütün tarihi yapıları, esnaf ve sanatkarlar çarşısını, saat kulesini ziyaret ederken, kale üzerinden de Safranbolu'nun panoramik görüntüsünü alabiliyorlar. Müzemizi açıldığı günden bugüne 400 bin kişi ziyaret etti. 2016'da ise 28 bin kişi ziyaret etti." ifadesini kullandı.

Müzenin açılışının 10. yılı olması dolayısıyla 8-12 Şubat tarihlerinde müzenin öğrencilere ücretsiz olduğunu kaydeden Partal, 2016'da Safranbolu Kaymakamlığı ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından hazırlanan "Kentin Müzesi, Tarihin Sesi" Projesiyle müzeyi daha geniş kitleye tanıtmak amacıyla elektronik rehber sisteminin kurulduğunu sözlerine ekledi.