KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesi, belediyenin çıkardığı yasayla koruma altına alınmasının 40. yıl dönümünü kutluyor.

Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine, 12 Haziran 1975'te belediye başkanı ve meclis üyelerinin aldığı koruma kararının çok önemli olduğunu söyledi.

Meclis kararının Safranbolu'nun geleceğini kurtardığına dikkati çeken Aksoy, şöyle konuştu:

"Belediye meclisinin almış olduğu kararla ilçemizin bozulmaya yüz tutan tarihi dokusu koruma altına alınmıştır. Bu tarihten sonra Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu, 8 Ekim 1976'da Safranbolu için koruma kararı almıştır. Bu kararlardan itibaren Safranbolu, dünyanın dikkatini çekmiş, 1994'te UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir. Safranbolu, 40 yıl önce belediyenin çıkardığı yasayla koruma altına alınarak, 'korumanın başkenti' olmuştur." 

Aksoy, yıllar önce alınan kararla bireysel korumacılığın bilinçli korumacılığa dönüştüğünü belirterek, "Alınan kararla ve restorasyonlarla şu anda Safranbolu, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden birisidir. Kültür turizminin yanında doğa turizmiyle de önemli merkez haline gelen ilçemiz, yılda bir milyon turist hedefiyle de turizm ekonomisine büyük katkı vermeyi amaçlamaktadır" ifadesini kullandı.