KARABÜK (AA) - Karabük'ün Safranbolu ilçesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının 20'nci yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu'nun 17 Aralık 1994'de Dünya Miras Listesi'ne alındığını söyledi.

Yıl dönümü dolayısıyla ilçede söyleşi yapılacağını, çeşitli sergiler açılacağını ve tarihi alanlara gezinti düzenleneceğini ifade eden Aksoy, "Safranbolu, korumacılık anlayışıyla çalışmalarını ve faaliyetlerini sürdürmektedir. 1800’lü yıllarda Anadolu'da neredeyse her şehir yaşam tarzı ve mimarisiyle Safranbolu gibiydi. 1950’lere gelindiğinde modernleşme, şehir dokusundan kültürel yaşama kadar birçok alanda savaşı kazandı. Safranbolu, bunların arasında istikrarlı şekilde tarihini ve kültürünü koruyan bir kent oldu" diye konuştu.

Göreve geldikten sonra Safranbolu'nun dünya çapında kent olması için her alanda çalışmalara başladıklarını anlatan Aksoy, "2009 yılından itibaren ilçede restorasyona çok büyük önem verdik. Ecdadımızın bizlere bıraktığı bu muazzam kenti, gelecek nesillere miras bırakmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 20 yıl önce UNESCO'ya giren Safranbolu, korumacılıkta çok önemli başarı sağlamıştır. Osmanlı döneminden kalan birçok eser restore edildi. Bu restorasyonlar durmaksızın devam etmektedir" ifadesini kullandı.