KARABÜK (AA) - Safranbolu Belediyesi tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2018 Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen "Tarihi Çarşılarımız Gün Yüzüne Çıkıyor" projesi kapsamında ilçede restore çalışmaları gerçekleştirilecek.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, konak ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki 67 tarihi dükkanın restorasyonu için hazırlanan projenin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, proje süresinin 18 ay olduğunu bildirdi.

Hanları, hamamları, evleri, camileri, sokaklar ve mahalle kültürüyle Safranbolu'nun bir bütün olduğuna değinen Ürkmezer, "Yerli ve yabacı misafirlerimiz, öncelikle Safranbolu'nun tarihi değerlerini görmek, tarihi dokuyu yaşamak ve havayı içine çekmek için geliyor. Belediye olarak kendi bütçemiz ve dış desteklerle Safranbolu'daki evleri, dükkanları, camileri korumaya çalışıyoruz. Sadece belediye olarak değil genel idare de korumak için çalışmalar yürütüyor." diye konuştu.

Saraçlar, Semerciler ve Kunduracılar sokaklarındaki 67 dükkanın restorasyon bütçesinin 1 milyon 21 bin lira olduğunu aktaran Ürkmezer, bu dükkanların restorasyonuna ilişkin mevcut projenin Safranbolu Belediyesi İmar Müdürlüğü ekiplerince yeniden düzenlendiğini belirtti.

Projenin tamamlanmasının ardından Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün onayına sunulacağını vurgulayan Ürkmezer, şöyle devam etti:

"Projelerin onaylanmasının ardından ihale aşamasına geçeceğiz. Bundan sonra artık yerinde çalışmaya başlanacak. Projeyi süreye uygun bir şekilde tamamlamak için elimizden geleni yapacağız. Bundan sonra Safranbolu'daki tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz. Akçasu Mahallesi'ndeki çalışmaları tamamladık. Orada 17 evin de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle proje bedellerini aldık, projeleri çiziliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 500 bin liralık destek verdi."

Ürkmezer, Safranbolu'nun değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması ve korunması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.