KARABÜK (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan Karabük'ün Safranbolu ilçesini ziyaret eden turist sayısı her geçen yıl artıyor.

Osmanlı mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak adlandırılan, o dönemden kalma han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran Safranbolu, "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunuyor. İlçe, konak, cami ve çeşme gibi tarihi yapıların yanında İncekaya Su Kemeri, Türkiye'nin en uzun mağaralarından biri olan Mencilis Mağarası, cam seyir terası, kanyonlarıyla ve doğasıyla turizmin önemli merkezlerinden biri.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Aralık 1994'te UNESCO tarafından koruma altına alınan Safranbolu'nun koruma sürecinin 1970'li yıllarda başladığını söyledi.

Safranbolu halkının, ilçenin eşsiz mimarisini, kültürünü, değerlerini korumasında önemli katkı sunduğunu ifade eden Ürkmezer, "Safranbolu, tarihiyle geçmişiyle bu değerlerini yaşatan, yansıtan ve gelecek kuşaklara aktarılmasında, vatandaşlarının bütünüyle çalıştığı bir şehir. Burada en alttan yukarıya kadar herkesin bunda büyük bir emeği var. Safranbolu bu konuda Türkiye için yüz akı olmuş bir şehir." diye konuştu.

- Turist sayısında yüzde 20 artış

Bu güzelliğin gelecek kuşaklara aktarılması için çalıştıklarını vurgulayan Ürkmezer, ilçenin son 15 yılda turizmde yerli ve yabancı turist ağırlayan önemli bir yer haline geldiğini belirtti.

Turizm alanında birçok yatırım yapıldığını kaydeden Ürkmezer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Safranbolu, yapılan tanıtımlarla yerli ve yabancı turist çekmeye devam ediyor. Safranbolu'nun turist sayısı her geçen gün daha da artıyor. Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kaymakamlık ve belediye olarak ulusal ve uluslararası etkinliklere katılıyoruz. Safranbolu'da son bir yıl içerisinde turist sayısında yüzde 20'ye yakın artış olmuş. Bunda yabancı turist ağırlığı var. Bundan sonra da amacımız, başta Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımızı Safranbolu'ya çekmek, Safranbolu'nun güzelliklerini yaşamaya davet etmek."