ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yaşayan emekli madenci, denizden topladığı "çatuk" adı verilen ağaç kökleri, çakıl taşları ve midye kabuklarını heykel, tablo ve hediyelik eşyaya dönüştürüyor.

Her sabah sahile inerek ağaç kökleri, çakıl taşı, midye kabuğu, cam parçası ve kemik parçaları toplayan Tayfun Türkçelik, bunları atölyesinde işliyor.

Türkçelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, denizden topladığı atıkları sanatsal eserlere dönüştürme fikrinin cazip geldiğini ve zamanının büyük bölümünü bu işe ayırdığını söyledi.

Emekli olduktan sonra belli bir dönem boşluğa düştüğünü ifade eden Türkçelik, "Kuzenim denizden çıkan 'çatuk' adı verilen ağaç köklerinden eserler ortaya koyuyordu. Ondan çok şeyler öğrendim. Daha sonra kendimce doğaçlama bir şeyler katmaya çalıştım. Çatukların yanına deniz kabuklarını yerleştirdim. Biraz daha süsleyerek renkli yapmaya çalıştım. Kendimi geliştirdim. Çok daha farklı şeyler ürettim" diye konuştu.

Denizden topladığı atıklarla ilk önce Kızırderili baltası yaptığını anlatan Türkçelik, şunları kaydetti:

"Daha sonra denizden çıkan kabuklar, kökleri değerlendirmeye başladım. Çatuk parçalarını birleştirerek balıklar, deniz kabuklarıyla mumluklar yaptım. Ayrıca deniz salyangozlarıyla masaüstü biblolar, hediyelik eşya ve orijinal parçalar ortaya çıkardım. Deniz kabuklarıyla boncukları kullanarak rüzgar çanları yaptım. Çatuklara palamutların, çinekopların ve lüferlerin kuyruklarını kurutarak ekledim. Ortaya güzel objeler çıktı. Genellikle içimden geldiği gibi eserler ortaya koymaya çalıştım."

Elinden geldiğince denizden çıkan her şeyi değerlendirmeye çalıştığını vurgulayan Türkçelik, "Ben de yaptığım işle mutlu oluyorum. Müthiş rahatlık hissediyorum. Birçok kişi çalışmalarımdan bir alıyorsa üç hediye ediyorum. İnsanların mutlu olması için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum çünkü deniz size her şeyi veriyor. Ne isterseniz denizde bulabiliyorsunuz. Üretmek için korkmamak gerekiyor. Yapılan her şey bir gün bir yerde mutlaka değerlendirilecektir" ifadesini kullandı.