SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Samsun Uluslararası Öğrenci Derneği ve Canik Belediyesi öncülüğünde, 13 farklı ülkeden Samsun'a üniversite eğitimine gelen öğrencilerden mehter takımı oluşturuldu.

Samsun'da 1 ay önce kurulan mehter takımının seçmelerine yüzlerce yabancı öğrenci başvurdu. Türk öğrencilerin yer almadığı mehter takımına ABD, Suriye, Kosova, Pakistan, Azerbaycan, Afganistan, Pakistan, Somali, Etiyopya, Liberya, Bosna-Hersek, Makedonya ve Zambiya'dan 30 öğrenci seçildi.

"Uluslararası Mehter Takımı", mehter eğitmeni Zafer İşlek yönetiminde üniversitede çalışmalarına başladı. Çok uluslu mehter takımı 4 haftalık eğitimin ardından İstanbul'da 15 Mayıs'ta yapılacak 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programında konser verecek.

Eğitmen İşlek, AA muhabirine, Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde çok sayıda mehter takımı kurduğunu ancak içinde Türk bulunmayan ilk mehter takımını çalıştırdığını söyledi.

İşlek, "Türkiye'de kadın mehter takımını da ilk ben kurmuştum, şimdi uluslararası öğrencilerin oluşturduğu mehter takımını kurmak bana nasip oldu. Ekibi seçmek çok zor oldu, çünkü içlerinde çok fazla gönüllü vardı. Osmanlı sevgisi yabancı öğrencilerde çok fazla, bu da beni gereğinden fazla mutlu etti. 4 hafta içinde olmayacak bir şeyi başardık." dedi.

- "Mehter takımı bir dans grubu değil, medeniyettir"

Somali'den Samsun'a gelen Ali Abdiwali, 13 farklı ülkeden gelmelerine rağmen tüm takım arkadaşlarıyla kardeş gibi olduklarını ifade etti.

Mehter takımıyla Osmanlı medeniyetini yaşattıklarını belirten Abdiwali, "Osmanlı medeniyeti, sadece bir coğrafyanın ya da Anadolu'nun medeniyeti değil, Balkanlardan Afrika'ya kadar sarılan Osmanlı medeniyeti ve adalet dağıtan bir halifesi var. Siyahıyla beyazıyla, Kosovalısı ile Somalilisiyle Osmanlı medeniyetini yaşatmak istiyoruz. Asla bu bir Türkçülük değil, Somalicilik değil, bir erkin veya bir dilin, kültürün değil, bu bir medeniyettir. Bu medeniyeti bizden sonraki nesillere de Somali'de, Kosova'da yaşatmayı istiyoruz." diye konuştu.

"Eğer biz bu medeniyeti bugün yaşatamazsak bizden sonrakiler de yaşatamaz." diyen Abdiwali, şöyle konuştu.

"Hatta bizi, 'niye yapmadılar' diye sorgulayacaklar. Bu bir İslam medeniyeti. Mehter takımı bir dans grubu değil medeniyettir, bu Osmanlı medeniyetidir. Osmanlı medeniyeti İslam medeniyetidir. Burada söz konusu Osmanlıdır. Eğer burada bir kabilenin veya bir ülkenin meselesi olsaydı, ben burada olmazdım. Kosovalı arkadaşım burada olmazdı. Bu hepimizin medeniyeti olduğu için buradayız."

Afganistanlı öğrenci Nasır İbrahım ise mehter takımının dünya tarihinin bir parçası olduğuna işaret ederek, "Mehter takımının içinde olmakla ben kendimi zaman yolculuğu yapmış gibi hissediyorum. Çünkü Osmanlı dönemindeki kıyafetleri giyiyoruz ve onların yaşadıklarını biz yaşıyoruz." ifadesini kullandı.