SAMSUN (AA) - Samsun Olgunlaşma Enstitüsü düzenlediği ''Tarihe Yolculuk" defilesinde, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kadın ve erkeklerin giydiği kıyafetlerden oluşan koleksiyonunu sergiledi.

Okulun konferans salonunda düzenlenen defilede 40 parçadan oluşan koleksiyon ilgiyle izlendi.

Okul müdürü Fatma Bayram Arslan, AA muhabirine, Kanuni Sultan Süleyman döneminden başlayarak Osmanlı İmparatorluğu'nda haremde kadınların, sarayda yeniçerilerin kullandığı kıyafetler ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında kadın ve erkeklerin giydiği kıyafetleri geçmiş yıllarda hazırladıklarını anlattı.

Selçuklu döneminde giyilen kıyafetleri de bu yıl hazırladıklarını, 3 dönemi bir arada göstermek için defile düzenlediklerini dile getiren Arslan, "Defileyle Anadolu'da Türklerin giydikleri kıyafetleri sergilemeyi amaçladık. Özellikle Anadolu Selçuklu Devleti'nin kıyafetlerini Samsunluların beğenisine sunduk. Ayrıca İstanbul'un fethinin de bu döneme gelmesiyle Osmanlı kıyafetlerini de defilede sunarak tarihi bir süreç yaşatmak istedik. Son olarak Atatürk dönemindeki, Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait kıyafetlerle koleksiyonu birleştirdik." dedi.

- "Her giysinin ve motifin bir anlamı var"

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki kıyafetlerle insanlara tarihi hatırlatmayı hedeflediklerine işaret eden Arslan, "Aslında tarihimizin sadece giysilerden ibaret olmadığını gösterdik. Çünkü Selçuklular ve Osmanlılar dönemindeki kıyafetlerin hepsi birer sanat eseri. Her giysinin ve motifin bir anlamı var. Selçuklu döneminde kıyafetlerde kullanılan hayat ağacı ile çift başlı kartalı, kıyafetleri işledik." diye konuştu.