ANKARA (AA) - Uluslararası Sanat Platformu (USAP) Başkanı Dr. Bünyamin Aydemir, ülkedeki tüm sanat kurumları, sanat örgütleri ve sanatçıların yaşanan darbe girişimine karşı sessiz kalmaması gerektiğini bildirdi.

Aydemir, yazılı açıklamasında, 15 Temmuz akşamı gerçekleştirilen darbe girişimini en sert şekilde kınadıklarını belirtti.

Sanat platformu olarak Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızan Paralel Yapı unsurlarının rol aldığı kalkışmanın alçakça olduğunu belirten Aydemir, "Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen bu hain teşebbüs şanlı Türk ordusuna mal edilemez" ifadesini kullandı.

Söz konusu darbe teşebbüsünün ülkenin huzur, istikrar, güven ve özgürlük ortamına saldırı niteliği taşıdığını ve milli iradeyi alt etmeye yönelik haince bir hamle olduğunu dile getiren Aydemir, bu hainliğin adının "millete diz çöktürtme", "devleti bir terör örgütüne teslim etme girişimi" olduğuna dikkati çekti.

Yapılan hainliğin, dünya siyaset tarihinde benzerine rastlanamayacak kadar "alçakça bir sofistike kurgu" olduğunu da vurgulayan Bünyamin Aydemir, darbe girişiminin duyulduğu ilk dakikalardan itibaren meydanlara indiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi nezdinde tüm seçilmişlere her türlü desteği, her koşulda vermeye devam ettiklerini bildirdi.

Tüm sanatçıları da cuntayı telin etmeye ve protestolarda bulunmaya davet eden Aydemir, şunları kaydetti:

"Sanatçının ve sanat kurumlarının asli görevi, zorbalıklara, silaha ve şiddete karşı mücadele etmektir. Ülkedeki tüm resmi sanat kurumları, sanat örgütleri ve sanatçılar yaşanan darbe girişimine karşı sessiz kalmamalıdırlar. Şu saate kadar sanat camiamızdan ve kurumlardan güçlü bir irade beyanına rastlamadık ne yazık ki. Bu büyük bir talihsizliktir. Buradan devletin tüm sanat kurumlarını, özel sanat örgütlerini ve sanatçı dostlarımızı bu yaşananlara karşı duyarlı olmaya ve gerekli tepkileri vermeye davet ediyorum. Bu sadece insanlık görevi değil, sanatın sanatçıya yüklediği onurlu bir duruştur. Yarın tarih bu duruşu sergileyenleri de sergilemeyenleri de hakkıyla değerlendirip yargılayacaktır."