GÜMÜŞHANE (AA) - İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri öncülüğünde oluşturulan Tiyatro Yankı, üniversite kampüsünde sergiledikleri sessiz tiyatro etkinliğiyle kadına şiddete dikkati çekmeyi hedefliyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Gençlik Merkezi gönüllü çalışanı Mesut Budak yönetmenliğinde hazırladıkları 25 dakikalık oyunda öğrenciler, hiç konuşmadan ellerinde taşıdıkları afişlerle kadına şiddeti anlatmaya çalışıyor.

Gümüşhane Üniversitesi İktisat Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Aydın Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tiyatro Yankı adı altında kurdukları tiyatro kulübünün 16 kişilik ekipten oluştuğunu belirterek, "Ekipteki arkadaşlarımızın tümü öğrenci. Tamamıyla gönüllü bir ekibiz, sponsorumuz yok" dedi.

Son yıllarda kadına yönelik şiddetin arttığını, kadının toplumda ikincil konuma dayalı olarak her türlü şiddete ve tehdide maruz kaldığını savunan Şener, "Kadına şiddet, cinsiyete dayalı, kadın üzerine baskı ve üstünlük kurmayı amaçlayan tehdit, dayatma, psikolojik, cinsel, ekonomik, fiziksel zararla sonuçlanan, kadının insan haklarını ihlal eden eylemdir. Toplumumuzda ise kadına şiddet adeta ikinci plana atılan ve gözardı edilen bir durum" diye konuştu.

- "Kent merkezinde de sessiz duruşumuzu sergileyeceğiz"

Kadına şiddete dikkati çekmek için Gümüşhane Üniversitesi kampüsünde sessiz tiyatro etkinliği gerçekleştirdiklerini anlatan Şener, şunları söyledi:

"Herhangi bir konuşma yapmadan elimizde taşıdığımız ‘töre, kadına şiddet hangi suçun karşılığıdır, ben Anadolu bahtım kara, ben Ünzile yaşım 13 ve ben sizin annenizim, benim yerimde bacınız da olabilir' yazılı afişlerle kadına şiddeti anlatmaya çalışıyoruz. 25 dakika süreyle ayakta ve oturarak kadına şiddeti anlatıyoruz. Üniversitemizin çeşitli alanlarında günde birkaç kez bunu tekrarlıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımızın tepkilerini ölçmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde kent merkezinde de sessiz duruşumuzu yapacağız."

Tiyatro Yankı'ya gönüllü olarak katıldığını dile getiren Anadolu Lisesi öğrencisi Gaye Aydurmuş ise "Arkadaşlarımla kadına şiddetin her türlüsünü vurgulamaya çalışıyoruz. Ekip olarak elimizden geldiğince bu konuları işlemeye çalışıyoruz. Toplumu bilgilendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İletişim Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Serhat Bozdağ, Tiyatro Yankı'da görev alan öğrenci arkadaşlarının rollerini çok güzel yaptıklarını belirterek, birlikte kadına şiddeti protesto ettiklerini söyledi.

Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencisi Büşra Demir de kendilerini destekleyen akademisyenlere teşekkür etti.