KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, eğitim alanındaki hizmetleriyle de bilinen Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1909 yılında "rüştiye" olarak yaptırılan ve restorasyon başlatılan binada çalışmalar devam ediyor.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, uzun süre "Kalealtı İlkokulu" olarak kullanılan tarihi binadaki restorasyon çalışmalarını inceleyerek, firma yetkilisinden bilgi aldı.

Kaymakam Ürkmezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Safranbolu'nun Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak adlandırıldığını söyledi.

Safranbolu'da, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprü gibi birçok eser bulunduğunu ifade eden Ürkmezer, "Safranbolu, genel ve yere idarecilerin yöneticiler tarafından alınan koruma kararlarıyla geleceğe taşınmış. Özellikle ilçenin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının ardından restorasyon çalışmalarına ağırlık verilmiş, birçok tarih ayağa kaldırılmış. Bugün restorasyon çalışmaları devletimizin büyük destekleriyle devam etmektedir." diye konuştu.

Safranbolu'nun tarihine sahip çıkmaya devam ettiklerini ifade eden Ürkmezer, şöyle konuştu:

"Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından ayrılan ödenekle İl Özel İdaresi tarafından restorasyonu yürütülen okulda çalışmalar hızlı bir şekilde ilerliyor. Safranbolu, gerek kamu kurumları gerekse bilinçli halkıyla korumacılıkta her daim adından söz ettirmekte. Bu bağlamda Kalealtı İlkokulumuzda Safranbolu'ya yıllarca eğitim alanında hizmet vermiş ve uzun bir süredir de atıl vaziyette beklemekteydi. Restorasyonuna başlanılan okulumuz inşallah kısa sürede tamamlanıp, eski güzel günlerine kavuşacaktır."

Ürkmezer, restorasyon çalışmalarına kaymakamlık, belediye ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün de destek verdiğini sözlerine ekledi.

Kaymakam Ürkmezer'e, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Burak Ören ve İlçe Emniyet Müdürü Osman Gül eşlik etti.