Sanatçı Gültekin Çizgen’in eserlerinden seçilen ve 84 fotoğraf sanatçısının yorumladığı "Anbean" ve "Hezarfen Çizgen" retrospektif sergileri sanatseverlerle buluştu.
Ünlü fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen’in ‘Anbean’ isimli fotoğraf sergisinde, sanatçının 1958-2016 yılları arasındaki fotoğraflarından bazıları Türkiye’nin önde gelen 84 fotoğraf sanatçısı tarafından yorumlandı. Türkiye’de bir ilk olan yorumlu fotoğraf sergisi, Fatih Belediyesi İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde açıldı. Sergiye, sanat dünyasından birçok ünlü isim ve sergide yer alan fotoğrafları yorumlayan sanatçılar da katıldı. Türkiye’de ilk kez açılan yorumlu fotoğraf sergisine ilgi yoğun oldu.
Her iki serginin albümleriyle birlikte fotoğraf yazarı Tekin Ertuğ’un ’’Işıkla Resmedenler’’ serisi için hazırladığı Gültekin Çizgen kitabı da sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılış konuşmasında fotoğraf sanatçılığına başladığı günlerden anıları anlatan sanatçı Gültekin Çizgen daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

"SANATA ADANMIŞ ÖMÜRLER NE KADAR ÇOĞALIYOR BİLMİYORUM"
Fotoğraf sanatının geleceği hakkında da düşüncelerini aktaran Çizgen, şu ifadelere yer verdi:
“Retrospektif demek bir sanatçının tüm zamanlarında yaptığı işlerden bir seçki demek. Benim de 58 yıl oldu. Müze ısrar etti ve o nedenle müzedeki tüm salonlarda bir sergi yapıldı. Eskiye ölçekle çok ciddi bir ilgi ve yayılım var güzel bir şey. Ama sanatı sanatçılar yapar, kanun bu. Yani sanata adanmış ömürler ne kadar çoğalıyor onu tam bilmiyorum. Fotoğraf mesleğinde de bazı kadrolar var ama bununla devam etmeyi göze alabileceği yapı ne alemde bilmiyorum”.

SANATSAL KISA FİLMLER ÇEKECEK
Çizgen ayrıca fotoğraf sanatının yanında sanatsal kısa filmlere de yer vereceğini kaydetti. Daha öncesinde çok sayıda film çalışması yaptığını belirten Çizgen, "Birçok video reklam filmi çektim ama sanatlı bir şeyler olarak düşündüklerim var. Onları çekmeye fırsatım olmamıştı. Çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

SERGİLER 15 OCAK’A KADAR AÇIK
Retrospektif’in diğer sergisi Hezarfen Çizgen’de ise Çizgen’in dijital illüstrasyonları, fotoğrafik çalışmaları, cam işleri, cam heykelleri ve hatları yer alıyor. Her iki sergi de 15 Ocak 2017 tarihine kadar, İstanbul Kadırga’da bulunan İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde fotoğraf tutkunlarını ağırlayacak.
(İHA)