TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK - Trabzon'da yaşayan Hüsniye Başkan, ikinci üniversitesini okurken, ailesine yük olmadan eğitimini sürdürmek, yeni kitaplar almak için "patpat" diye tabir edilen tarım aracı ile köy sakinlerinin odun, ot gibi yüklerini taşıyor, sipariş alarak tereyağı ve peynir satıyor.

Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin Harita ve Kadastro Programı'ndan 2008 yılında mezun olan Başkan, ailesinin yaşadığı Tonya ilçesine gelerek mesleğini bir kamu kurumunda yapabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) hazırlandı.

Sınava hazırlanırken aynı zamanda ailesine bağ bahçe ve hayvanların bakımında yardımcı olan Başkan, KPSS'de aldığı puanla atanamadı. Yeniden üniversite sınavına giren Başkan, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü'ne kaydoldu.

Üniversite eğitimine ikinci sınıftan devam eden Başkan, her fırsat bulduğunda kitap okumaya gayret gösteriyor. Haftada en az bir kitap okumaya çalışan Başkan, hayvanları otlattığı sırada da elinden kitabını düşürmüyor.

Başkan, üniversite masraflarını ailesine yük olmadan karşılayabilmek için patpatla, Yakçukur köyü sakinlerinin odun ve ot gibi yüklerini taşıyor. Kazancının bir bölümünü eğitim masraflarına harcayan Başkan, geri kalan kısmını ise okumayı çok sevdiği kitapları almak için ayırıyor.

- "Kazandığım para ile okul masraflarımı karşılıyorum, yeni kitaplar alıyorum"

Hüsniye Başkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitim hayatı boyunca ailesine bağ bahçe işlerinde yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.

Ağabeyinin kitaplara meraklı olduğunu belirten Başkan, kendisinin de çocukluktan itibaren onu örnek aldığını ifade etti.

Başkan, yaşantısının her bölümünde kitap okumayı hiç bırakmadığını anlatarak, "Ayrım yapmadan, elimden geldiği kadar her türlü kitabı okuyorum. Okuduğum kitapları, kardeşlerimle aramızda değiştiriyoruz. Bazı zamanlar komşularımıza, arkadaşlarıma da kitap veriyorum." dedi.

Köyde hiç bir zaman işlerin bitmeyeceğine işaret eden Başkan, "İneklerin otlatılması, sağımları, ahırların temizliği, ot biçme ve diğer bağ bahçe işlerini annemle birlikte yapıyoruz. Otlakta inekleri beklerken, genellikle kitap okuyorum, sınavlara çalışıyorum." diye konuştu.

Başkan, bir süre önce yük taşımak için patpat satın aldıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendi işlerimizin dışında, komşularımızın ot ve odun gibi yüklerini de belli bir para karşılığında taşıyorum. Kazandığım para ile okul masraflarımı karşılıyorum, yeni kitaplar alıyorum. Mesleğimi bir kamu kurumunda yapmayı istiyorum, bu nedenle de 2016 KPSS'ye girdim. Sınav sonucu açıklandı, yakında tercih yapacağım. Bu sefer atanacağıma dair umudum daha fazla."

Hüsniye Başkan, kendi hazırladıkları tereyağı ve peyniri tanıdıklarının yanı sıra açtığı sosyal medya sayfasında da satışa sunduğunu belirterek, "Yakın çevrenin yanı sıra yurt içinde bir çok yere ürün gönderiyorum. Hatta akrabalarımız vasıtasıyla yurt dışından dahi sipariş aldığımız oluyor. Yük taşıyarak, süt, tereyağı ve peynir satarak aileme bir şekilde katkı sağlamaya, en azından onlara yük olmamaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Başkan'ın babası ve Yakçukur köyünün muhtarı Muhammed Başkan ise 4 çocuğunun da kitap okumaya ilgisi olduğunu söyledi.

Elinden geldiği kadar çocuklarının eğitimine destek olduğunu anlatan Başkan, "Kızım bize hem ev işlerinde hem de hayvanların bakımında yardımcı oluyor." dedi.