SAMSUN (AA) - Dünyanın en iyi dansçılarından Tatar kökenli Irek Mukhamedov, Samsun Devlet Opera Balesi'nde bir hafta boyunca provalara katılacak, bale eğitimi verecek.

Samsun Devlet Opera Balesi'nin davetlisi olarak kente gelen Mukhamedov, prova öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 6 hafta boyunca turlara katılacağını söyledi.

İngiltere'de 1988 yılında "Dancer hans Christian Andersen" ödülünün sahibi olan ve dünyanın en iyi dansçısı seçilen Mukhamedov, Samsun’da bir hafta bale eğitimi vereceğini ve 6 haftanın ardından turunu İstanbul’da sonlandıracağını dile getirdi.

Samsun'da derslere girerek provalara bakacağını anlatan Mukhamedov, "Türkiye'de 6 tane opera var. Avrupa’da büyük ülkelerde bile maksimum 2 tane opera var. Türkiye’de 6 opera olması çok büyük bir şey. Samsun’daki operadaki dansçılar genç, opera da çok genç. Gençlerin böylesine operaya önem vermesi bence çok önemlidir" diye konuştu.

Türkiye’de siyasi ve bürokratların opera sanatına ilgi göstermesi halinde bu sanatın daha da ilerleyeceğini anlatan Mukhamedov, dünyada birçok ülkede ödüller aldığını belirtti.

- "Türkiye’de bale çok seviliyor"

 

Mukhamedov, ilk olarak dünyanın en iyi dansçısı ödülünü 1988 yılında aldığını ifade ederek, "Bu ödülü benle birlikte 1 kişi daha aldı. Yani 2 kişi bu ödülün sahibiz. Bunun haricinde bir çok ödül daha aldım. İyi bir bale sanatçısı olmak için öncelikle disiplin ve eğitim çok önemli. Üçüncü olarak ise yetenek önemli, kombine olduğu zaman iyi bir bale sanatçısı olunabilir” şeklinde konuştu.

Baleye 10 yaşında başladığını vurgulayan Mukhamedov, Sovyetler Birliği'nde başladığı baleye o yaşlarda Moskova Bale Tiyatrosu'yla beraber temsillere katıldıklarını anlattı.

Mukhamedov, profesyonel dansçı olarak 18 yaşında okulu bitirdiğini belirterek, "Ondan sonra profesyonel hayatıma başladım. Şimdi 54 yaşımdayım halen dans ediyorum. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde çalışmak zor olmaya başladı. O yüzden Avrupa’ya çıktım ve Londra'ya yerleştim. Roal Bale’de çalışmaya başladım. Türkiye’de bale çok seviliyor, seyircisi gayet iyi" ifadesini kullandı.