TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Trabzon'da bir dükkanda gördüğü dergiyle 10 yaşından itibaren kentle ilgili fotoğraf ve belge toplamaya başlayan fotoğraf sanatçısı Atilla Alp Bölükbaşı, 40 yılda biraraya getirdiği eserlerle Trabzon'un siyah beyaz arşivini oluşturdu.

Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yaşında gittiği bir manifaturacıda gördüğü dergiyi iş yeri sahibinden gazete karşılığında aldığını söyledi.

Getirdiği gazetenin içinden de başka bir Osmanlıca gazete daha çıktığını dile getiren Bölükbaşı, "Onu da ayırdım. Böylelikle ilk arşivim, bir dergi ve 1928 yılına ait Milliyet Gazetesi oldu" dedi.

Fotoğrafa karşı çocukluktan itibaren büyük bir ilgisinin olduğunu ifade eden Bölükbaşı, Trabzon'la ilgili eski ve tarihi belgeleri biriktirmenin kendisine mutluluk verdiğini anlattı.

Bölükbaşı, aradan geçen 40 yılda yaklaşık 10 bin belge, doküman, fotoğraf, kitap, eski film, kartpostal, gravür gibi Trabzon'un siyah beyaz arşivini biriktirdiğini kaydetti.

Biriktirdiği belgelerin en eskisinin 1875 yılına ait Trabzon'la ilgili bir fotoğraf olduğuna dikkati çeken Bölükbaşı, şöyle konuştu:

"Bu fotoğraf, Trabzon tarihi için önemli bir belgedir. Yine Trabzon'a ait 1890'lı, 1910'lu ve 1920'li yıllara ait fotoğraflar, o yıllara ait ticari yazışmalar yine Trabzon'un kültür hayatına ait kitaplar arşivimde var. 1878 yılında çıkan Şakir Şevket'in Trabzon Tarihi adlı kitabı da arşivimde mevcut. Trabzon ile ilgili hangi belge ya da fotoğraf varsa arşivime kattım."

- "Kent müzesinde sergilenecek"

Bölükbaşı, arşivini bugüne kadar bütün araştırmacıların hizmetine açtığını ifade ederek,  "Arşivimi kıskanma hakkım yok. Arşiv için gelen herkes buradan memnun ayrılmıştır. Bütün dokümanları onların bilgisine ve çalışmalarına sundum. Bundan sonra da sunmaya devam edeceğim" diye konuştu.

Arşivini  Trabzon'un kent müzelerinde değerlendirmek adına görüşmelerinin olduğunu dile getiren Bölükbaşı, "İnşallah öyle bir şey yaparız, benim de içim rahat eder. Çünkü bana ait ama Trabzon'un malı bunlar. Bütün insanlar yaşadığı şehirde geçmişte neler olduğunu bilmeli" dedi.