KARABÜK (AA) - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde hizmet veren Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi'nde (SAKEM) açılan müzik okulu, aşçı çıraklığı, el işleri, örtü altı yetiştiriciliği, muhasebe, davul derisinden aksesuar yapımının da aralarında bulunduğu 120 kursa gençlerin ve yetişkinlerin yoğun ilgi gösteriyor.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Karabük İl Müdürlüğü ile ortak yürütülen kursların yanında SAKEM bünyesinde verilen yaz kurslarında bin 779 öğrenci ile 463 yetişkin de çeşitli kurslarda eğitim görüyor.

Toplam 2 bin 242 kursiyerin yer aldığı SAKEM yaz kurslarında, işaret dili, diksiyon, keçe yapımı, İngilizce, kumlama tekniği ile resim, ofis programları kullanımı, örgü oyuncak yapımı, dikiş, nakış, iğne oyası, basit mutfak eğitimi gibi 120 kursta eğitim veriliyor.

SAKEM Koordinatörü Münevver Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklar için 6 haftalık bir program hazırlandığını ve yoğun bir talep gördüğünü söyledi.

Bu yıl ilk kez çocuklar için mutfak eğitimi başlattıklarını aktaran Esen, şöyle devam etti:

"Çocukların el sanatlarında yapabilecekleri kursları aktif ettik. Müzik kursları kaymakamlık ve belediyenin bir projesiydi, müzik okulu açıldı. Var olan tüm enstrümanları çocuklarımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 200'ün üzerinde öğrencimiz eğitim görüyor, çeşitli alanlarda. Piyano, çello, yan flüt, vurmalı çalgılar gibi birçok alanda çocuklar müzik aletleriyle tanışıyorlar. Bunların dışında spor faaliyetlerimiz başladı. Turnuvalarımız var, özellikle erkek çocuklarımız arasında gerçekleşen futbol turnuvalarımız var."

Çocukların sabahtan öğlene kadar Kur'an eğitimi aldığını dile getiren Esen, ardından çocukları diğer kurslara aldıklarını belirtti.

Esen, yaz aylarında ağırlıklı olarak çocuklar için kurslar düşündüklerine değinerek, "Annelerimizi de boş bırakmak istemedik, onlardan gelen talepleri de değerlendirmek istedik. İŞKUR ile birlikte dönem içerisinde açmak istediğimiz kurslar vardı, onlardan dördünü aktif ettik. Birisi örtü altı sebze yetiştiriciliği kursu. Biz aynı zamanda belediyenin aş eviyiz. Bu kurstan çıkan ürünlerden fakir fukaraya yemek yapılıyor." diye konuştu.

Ön muhasebe, davul derisinden aksesuar yapımı ve İŞKUR desteğiyle aşçı çıraklığı kursu açtıklarını vurgulayan Esen, giyim alanında bir kurs ve eğitici anne kursu açmak istediklerini belirtti.

Örtü altı sebze yetiştiriciliği kursuna giden İlknur Naloğlu, iki ay önce kursa başladığını kaydetti.

Kendi bahçesinde sebze yetiştirdiğini daha iyi öğrenmek için kursa yazıldığını anlatan Naloğlu, "Burada şerbet yapmayı, organik tarımı öğrendik. Buraya gelmek isteyen çok kişi var. Bu tür kursların sayısı artmalı. Burada hem sosyalleşiyoruz, insanlarla kaynaşıyoruz." dedi.

Aşçı çıraklığı kursuna giden Hatice Kayabaşı da, kursa başlayalı üç gün olduğunu, amacının meslek edinmek olduğunu ifade etti.

Meyveli ve pide kurabiye öğrendiğini belirten Kayabaşı, "Evde yaptıklarımız da var ama yeni öğrendiklerimiz de var. Bu meslekte ilerlemeyi düşünüyorum. Kurslar gayet güzel ve verimli. SAKEM'e de desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.